Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.01.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Ēšanas un dzeršanas tradīcijas Somijā', 1.
  • Konspekts 'Ēšanas un dzeršanas tradīcijas Somijā', 2.
  • Konspekts 'Ēšanas un dzeršanas tradīcijas Somijā', 3.
Darba fragmentsAizvērt

Somija ir visumā ar uzvedības kultūras normām “nepārbagāta valsts”. Varētu teikt, ka Somijā valda visā Eiropā pieņemtās uzvedības manieres ar ļoti minimālām “nacionālajām novirzēm”. Tomēr Somijā valda ļoti liberāla attieksme pret viesiem, somi kā ziemeļu tauta nepievērš pārspīlētu uzmanību savu tradīciju ievērošanai no viesu puses. Tomēr, “Romā jādara tā kā dara romieši”, tādēļ savā darbā centīšos parādīt galvenās uzvedības kultūras tendences Somijā attiecībā pret ēšanu un dzeršanu, kā arī salīdzināšu tās ar Latvijas normām.
Somu kulinārija ir Rietumeiropas, Austrumeiropas un Skandināvijas tradīciju sajaukums, tas izskaidrojams ar Somijas vēstures tendencēm un ģeogrāfisko stāvokli. Tomēr ēšanas un galda kultūras standarti ir tipiski Rietumnieciski. Somijā, līdzīgi Lielbritānijai, starp 11.00 un 13.00 ir lenča (lunch) laiks. Darba vietās lenčs parasti ilgst vienu stundu. Garie lenči, parasti biznesa tikšanās, parasti ilgst 90 minūtes līdz pat divām stundām. Interesanti, ka īpaši tiek izdalīti vakariņu laiki: mājās vakariņas tiek ieturētas no 17.00 līdz 18.00, savukārt restorānos lietišķām tikšanām paredzētais vakariņu laiks ir no 19.00 līdz 20.00. Tomēr vēlu vakariņu iespējamība ir visai limitēta, jo daudzi restorāni beidz darboties jau 19.00. Koncerti, teātri un citi pasākumi parasti sākas 19.30, ap 22.00 šī auditorija dodas uz vēl “neaizvērtajiem restorāniem”. Tādēļ esot somijā un rezervējot maltīti restorānā svarīgi novērtēt to darbības laikus.

Autora komentārsAtvērt
Atlants