Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Maize', 1.
  • Prezentācija 'Maize', 2.
  • Prezentācija 'Maize', 3.
  • Prezentācija 'Maize', 4.
  • Prezentācija 'Maize', 5.
  • Prezentācija 'Maize', 6.
  • Prezentācija 'Maize', 7.
  • Prezentācija 'Maize', 8.
  • Prezentācija 'Maize', 9.
  • Prezentācija 'Maize', 10.
  • Prezentācija 'Maize', 11.
  • Prezentācija 'Maize', 12.
  • Prezentācija 'Maize', 13.
  • Prezentācija 'Maize', 14.
  • Prezentācija 'Maize', 15.
  • Prezentācija 'Maize', 16.
  • Prezentācija 'Maize', 17.
  • Prezentācija 'Maize', 18.
  • Prezentācija 'Maize', 19.
  • Prezentācija 'Maize', 20.
  • Prezentācija 'Maize', 21.
  • Prezentācija 'Maize', 22.
  • Prezentācija 'Maize', 23.
  • Prezentācija 'Maize', 24.
Darba fragmentsAizvērt

Maizes izstrādājumi ir vieni no tiem pārtikas produktiem, kurus uzturā lietojam katru dienu. Maizes cepšanai nepieciešamas četras galvenās sastāvdaļas:
milti;
raugs vai ieraugs;
ūdens;
sāls.

Kvieši un rudzi
Tikai kviešiem un rudziem piemīt cepamīpašības, tas nozīmē, ka tikai no šo graudaugu miltiem pēc tradicionālām metodēm var izcept elastīgu, porainu un aromātisku maizi. Tāpēc kviešus un rudzus sauc par maizes graudu kultūrām.

Raugs
Svarīgākie mīklas irdinātāji ir raugs - kviešu maizei, un ieraugs - rudzu maizei. Rūgšanas procesā mīkla palielinās apjomā, veidojas maizes poras un mīkla kļūst skābāka. Rūgšanas procesi mīklā notiek rauga sēņu un pienskābes baktēriju darbības rezultātā. No mīklā esošiem vienkāršiem cukuriem rūgšanas laikā rodas ogļskābā gāze, kura mīklā redzama daudzu, sīku gaisa pūslīšu veidā.
Raugs ir dzīvs vienšūnu mikroorganisms, kurš spēj sadalīt ogļhidrātus.

Atlants