-
Gruzīnu virtuve
Prezentācija12 Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Vēsture, kultūra
Raksturīgākie ēdieni
•xHinkaļi pelmeņi gruzīnu gaumē, tos var gan cept, gan vārīt. Tos ierasts ēst ar rokām, sākumā izsūcot tajos
esošo buljonu un tad apēdot pārējo. Mīklu gatavo no kviešu miltiem, sāls un ūdens. Pelmeņu pildīšanai izmantot
var liellopa, jēra vai cūkgaļas malto gaļu, sīpolus un garšvielas kā sāli, maltus piparus, koriandru un maltu
kumīnu.
•H a č apuri Šo ēdienu varētu tulkot kā siera maizi, ko mēdz dēvēt arī par Gruzijas picu. Tiek uzskatīts, ka šī
ēdiena baudīšana sniedz pozitīvas emocijas un padara ēdāju priecīgu protams, ja arī pavārs ir bijis labā
garastāvoklī. Khachapuri pagatavošanas veids atšķiras dažādos valsts reģionos, bet par populārākajām versijām
uzskatāmas apaļās formas, kas nāk no Imereti, un laivas formas mīklas veidojums, kas pildīts ar jēlu olu no
Adjara reģiona.
•Čahohbili Tradicionāls gruzīnu ēdiens ir čahohbili, kas ir vista, sautēta sīpolos un tomātos ar zaļumiem.
Kā garšvielas izmanto ķiploku, lauru lapas, sāli, svaigi maltus melnos piparus, koriandru un saldos piparus. To
pasniedz kopā ar rīsiem, makaroniem vai arī uz maizes.
•Čurčhela Iecienīta konfekte, kas izskatās pēc desiņas. Tās pagatavošanai izmanto vīnogu sulu, cukuru,
miltus un grauzdētus riekstus (austrumu reģionos valriekstus, bet rietumos lazdu riekstus). Riekstus saver diegā
un mērcē vairākkārtīgi vīnogu sulas un pārējo sastāvdaļu izveidotajā masā ( tatara ), ļaujot kārtām sakalst.
Tradicionālā pieeja paredz tās kaltēt saulē 3 4 dienas un tad uzklāt nākamo kārtu. Galarezultātu var baudīt uzreiz
pēc pēdējās kārtas.…
Tradīciju ietekme: Tradicionāli katram nelielās Gruzijas reģionam ir vēl savi specifiskie ēdieni un to pagatavošanas tradīcijas - piemēram, Adžārijas reģionā ēdieni ir daudz asāki un zaļumiem bagāti nekā citviet. Tradicionāli ēdienu gatavošanā tiek izmantotas tikai dabīgas vietējās izcelsmes izejvielas, kečupa vietā tiek pasniegta skābenā tkemali mērce, kas gatavota no meža plūmēm vai asā adžika Gruzijā šašlikam nav nekā kopīga ar marinēšanu, jo tradicionāli šo ēdienu gatavo no svaigas gaļas. Galvenais ir gaļu uz uguns nepārtraukti grozīt, kā arī dāsni pievienot sīpolus, piparus un citas garšvielas.
PDF formāts.