-
Vārāmā sāls un tauku noteikšana kartupeļu čipsos
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 5 | |
1. | Literatūras apskats | 6 |
1.1. | Kartupelis, kā pārtikas produkts | 6 |
1.2. | Kartupeļu produktu un izstrādājumu raksturojums | 6 |
1.3. | Pārtikas piedevu grupas | 7 |
1.4. | Pārtikas piedevas kartupeļu čipsos | 7 |
2. | Eksperimentāli praktiskā daļa | 13 |
2.1. | Mora metode NaCl noteikšanai | 13 |
2.1.1. | Darba piederumi un vielas. Paraugu un reaģentu sagatavošana | 14 |
2.1.2. | Iegūto rezultātu izvērtējums | 15 |
2.2. | Tauku noteikšanas metode kartupeļu čipsos | 17 |
2.2.1. | Darba piederumi un vielas. Paraugu sagatavošana | 17 |
2.2.2. | Iegūto rezultātu izvērtējums | 17 |
Secinājumi | 19 | |
Izmantotās literatūras saraksts | 20 | |
Pielikumi | 21 |
Mūsdienās nopirkt gatavu produktu, kam nebūtu pievienotas neskaitāmas pārtikas piedevas, ir praktiski neiespējami. Ražotāji tās lieto savās interesēs – lai produktu būtu iespējams ilgāk un labāk uzglabāt, kā arī, lai tas spētu piesaistīt patērētāju uzmanību ar savu izskatu, garšu un smaržu. Pārtikas produktus varētu ražot arī bez pārtikas piedevām, bet atsakoties no piedevu izmantošanas, savukārt rastos daudz citu problēmu, kas saistītas ar piedāvāto produktu klāstu – tā svara samazināšanos, glabāšanas un lietošanas laiku, kā arī produkta cenu. Pārtikas piedevas pievieno arī patērētāju interesēs - lai nodrošinātu ar pārtiku patērētāju grupas ar īpašām diētiskām prasībām un lai saglabātu pārtikas uzturvērtību. Pārtikas piedevas var būt gan dabīgas, gan mākslīgas vielas. Eiropas valstīs lieto vienotu sistēmu, kurā pārtikas piedevas iedala vairākās grupās, un katrai no tām ir piešķirts savs numurs, kura priekšā tiek rakstīts lielais sākumburts E. Burts E cēlies no angļu valodas vārda „edible”, kas tulkojumā nozīmē „ēdams”. Piemēram, krāsvielu grupas numurs ir E 100, un pēc uzturzinātnieku atzinuma tieši krāsvielas ir tās, kas patērētājiem izraisa visvairāk alerģisko reakciju. Grupas numurs E 200 pieder konservantiem, kurus lieto, lai produkti ilgāk uzglabātos. Pie šīs grupas pieder arī nātrija hlorīds. …
Darba mērķis: iepazīties un izpētīt nātrija hlorīda jeb vārāmās sāls un tauku ietekmi uz cilvēka organismu, atrast metodi, ar kuru pierādīt nātrija hlorīda un tauku daudzumu skolas laboratorijas apstākļos, eksperimentu rezultātā pierādīt esošo nātrija hlorīda un tauku daudzumu tajos, kā arī iepazīties ar pārtikas piedevām kartupeļu čipsos. Secinājumi 1. Zinātniski pētnieciskā darba izstrādes laikā tika apkopota informācija par vārāmā sāls un tauku ietekmi uz cilvēka organismu, tika piemeklētas metodes darba praktiskās daļas veikšanai, lai noteiktu šo piedevu daudzumu kartupeļu čipsos.