Vērtējums:
Publicēts: 30.03.2001.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Tauki', 1.
  • Referāts 'Tauki', 2.
  • Referāts 'Tauki', 3.
  • Referāts 'Tauki', 4.
  • Referāts 'Tauki', 5.
  • Referāts 'Tauki', 6.
  • Referāts 'Tauki', 7.
  • Referāts 'Tauki', 8.
  • Referāts 'Tauki', 9.
  • Referāts 'Tauki', 10.
  • Referāts 'Tauki', 11.
  • Referāts 'Tauki', 12.
  • Referāts 'Tauki', 13.
  • Referāts 'Tauki', 14.
  • Referāts 'Tauki', 15.
  • Referāts 'Tauki', 16.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Tauku raksturojums    2
  Dzīvnieku tauki un augu eļļas    2
  Rieksti    3
  Augu eļļas    5
  Tauku maiņa    7
  Tauki dzīvniekos    8
  Holesterīns    9
  Taukos šķīstošie vitamīni    11
  Pārmērīga ēšana    12
  Taukšūnas cilvēka organismā    14
  Ideāla ķermeņa svara tabula    15
  Cik kaloriju satur 100g produkta?    16
  Ieteicamie un nelabvēlīgie produkti, lai samazinātu holesterīna līmeni    18
  Izmantotā literatūra    20
Darba fragmentsAizvērt

Tauki ir viens no galvenajiem uzturlīdzekļiem, visvairāk koncentrētais organisma enerģijas avots, to enerģētiskā vērtība vairāk nekā divas reizes pārsniedz olbaltumvielu un ogļhidrātu enerģētisko vērtību: sašķeļoties 1g tauku organismā atbrīvojas apmēram 39kj jeb 9,3 Kcal (1g olbaltumvielu vai ogļhidrātu dod 17,2kj).
Par galveno enerģijas avotu tauki kļūst bada laikā, cukura diabēta un vairogdziedzera hiperfunkcijas gadījumā.
Tauku masa ir caurmērā 16% no ķermeņa masas. Organisms taukus sintizē arī no ogļhidrātu (aknās apmēram 30% glikozes pārvēršas taukos) un olbaltumvielu maiņas produktiem.
Tautā taukvielas mēdz šķirot “labajās” un “sliktajās”. Taču visi tauki ir “labi”, tikai vienus sintizē organisms pats, un tos mūsu mazkustīgajā laikmetā nav vajadzības vēl papildus uzņemt ar pārtiku, savukārt tie organismam nepieciešamie tauki, kurus cilvēka organisms nespēj pats sintizēt, regulāri ir jāuzņem ar uzturu.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants