-
Ēdienu gatavošanai izmantojamās izejvielas
Referāts7 Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Tūrisms, viesmīlība
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
IEVADS | 3 | |
OLU VEIDU PIEDĀVĀJUMA SORTIMENTS | 4 | |
OLU ĶĪMISKAIS SASTĀVS, UZTURVĒRTĪBA, NOZĪME UZTURĀ | 5 | |
OLU KVALITĀTE UN TĀS IETEKMĒJOŠIE FAKTORI | 7 | |
OLU UZGLABĀŠANAS UN REALIZĀCIJAS NOTEIKUMI | 8 | |
OLU MARĶĒJUMS UN TĀ ATBILSTĪBA LATVIJAS NORMATĪVAJIEM DOKUMENTIEM | 10 | |
IZMANTOTĀ LITERATŪRA | 12 |
Olu iepakojumam ir jābūt triecienizturīgam, sausam un tīram.Tam ir jābūt no materiāla, kas olu pasargā no apkārtējās vides, smaržas un temperatūras iedarbības. Olu iepakojumus ir atļauts izmantot atkārtoti, bet tikai ar nosacījuma, ka tas nebūs saplēsts, netīrs un, ka tajā nebūs atliekas no iepriekšējā marķējuma, jo tas var maldināt pircēju. Toties olu bretes jeb paliktņus un iesaiņojumus atļauts tikai vienreiz.
Uz katra olu iepakojuma ārējā virsmas labi saredzamā vietā ir jābūt viegli salasāmai etiķetei. Uz etiķetes jābūt norādītām olu kategorijas simbola burtam. Uz A kategorijas olām norāda „A”, no kura pa labi atrodas aplis 12mm diametrā un tā iekšpusē tiek norādīts esošais olu svara atšķirības zīme, piemēram, burta simbols „L”, kas nozīmē, ka olas ir liela izmēra un sver 63 – 73 g. B kategorijas olām norāda burtu „B”, kas atrodas vienādmalu trijstūrī, kura mala ir 10 mm. C kategorijas olām – „C” , kas atrodas aplī, kura diametrs ir 12 mm. Papildus uz etiķetes jābūt norādītam olu skaitam, izdēšanas datumam. C kategorijas vistu olām papildus tiek norādīts uzņēmuma nosaukums un adrese uz kurieni vēlas nosūtīt un no kurienes tiek sūtīts., kur vēl papildus tiek piestiprināta etiķete „Patēriņam cilvēku uzturā nederīgs” ar vismaz 8 mm lieliem burtiem melnā krāsā. Olu iepakojums tiek aizlīmēts ar līmlenti, kas ir izmantojama tikai vienreiz. Etiķetes tiek piestiprinātas olu šķirošanas un iepakošanas dienā, olu šķirošanas un iepakošanas centrā.
…
Referāta mērķis ir izpētīt produktu ķīmiskās īpašības, uzturvērtību un tā nozīmi uzturā. Mans izvēlētais pārtikas produkts ir olas, jo kā jebkuram pārtikas produktam, arī olām ir plašs piedāvājuma sortiments un izpētes vērta uzturvērtība. Lai cilvēki olas varētu lietot savā uzturā, tām ir jābūt kvalitatīvām un to var panākt tās pareizi uzglabājot. Ir kļūdaini uzskatīt, ka uzglabāšana nav svarīga un tas produkta kvalitāti neitekmē. Svarīgi ir apzināties, kāda ir pareiza produktu uzglabāšana, lai ne tikai lietotu kvalitatīvu produktu, bet arī nekaitētu savai veselībai. Savi noteikumi ir attiecināmi arī uz ražotājiem, jo lai olas varētu laist apgrozībā, (ražotāju gadījumā piegādāt uzņēmumiem), tām ir jābūt pareizam marķējumam, kā arī fasējumam ir jābūt atbilstoši Latvijas normatīvajiem dokumentiem.