Vērtējums:
Publicēts: 12.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 1.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 2.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 3.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 4.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 5.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 6.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 7.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 8.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 9.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 10.
  • Referāts 'Pārtikas produktu marķēšana', 11.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  MARĶĒJUMS    4
1.1.  Pārtikas marķējuma mērķis    4
1.2.  Reglamentējošie dokumenti    5
1.3.  Informācija marķējumā    7
  SECINĀJUMI    10
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    11
Darba fragmentsAizvērt

Kā redzams 1.2. attēlā ir gadījumi, kad ražotājs vai izplatītājs vilto vai nodzēš derīguma termiņa norādes, tīšām pārkāpjot MK noteikumus par marķēšanu.

Produkts, kam ir nodzēsts derīguma termiņš [8].
jebkurus īpašus glabāšanas vai lietošanas nosacījumus, ja tādi ir, piemēram, saldētajai produkcijai norāda temperatūru kādā produkts ir jāuzglabā;
partijas norāde – tiek norādīta uz primārā vai sekundārā iepakojuma, etiķetes vai pavaddokumentos.
ražotāja, fasētāja, vai uzņēmuma nosaukumu un adresi –lai jautājumu gadījumā zinātu pie kā griezties.
izcelsmi – lielākoties to ES norāda šādiem produktiem - liellopu gaļai un tās produktiem, svaigiem augļiem un dārzeņiem, sēnēm, zivīm un to produktiem, olīveļļai, vīnam, olām, putnu gaļai, medum, reģionālajiem produktiem.
lietošanas pamācību - ja bez šādas pamācības būtu neiespējami pienācīgi izmantot pārtikas produktu;
faktisko spirta saturu tilpuma procentos, attiecībā uz dzērieniem, kas satur vairāk nekā 1,2 % spirta pēc tilpuma;
enerģētisko vērtību un uzturvērtību, ja sniegts paziņojums par pārtikas preces īpašo enerģētisko vērtību un uzturvērtību, vai ietekmi uz veselību.

SECINĀJUMI
1. Pārtikas ražotājiem jānodrošina patērētājiem skaidra un saprotama informācija par ražoto produktu.
2. Marķēšanas noteikumu ievērošanu uzrauga PVD (Pārtikas un veterinārais dienests), kas neatbilstību gadījumā piemēro ražotājiem sodu par pārkāpumiem.
3. Marķējumam ir jābūt valsts valodā.
4. Likums nosaka, ka ir pārtikas produkti, kuru marķēšanā ir jāievēro īpaši nosacījumi, piemēram, piena produktu marķēšana, gaļa un tās produkti, diētiskie pārtikas produkti, zīdaiņu pārtika.
5. 2014.gadā stāsies spēkā regula, kas būs vienota visām ES valstīm līdz ar to patērētāji būs vairāk informēti, un informācija būs vieglāk ieraugāma nekā līdz šim.

Atlants