Vērtējums:
Publicēts: 26.08.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 1.
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 2.
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 3.
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 4.
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 5.
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 6.
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 7.
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 8.
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 9.
  • Referāts 'Ģenētiski modificētā pārtika un tās iespējamā negatīvā ietekme', 10.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  ĢENĒTISKI MODIFICĒTA PĀRTIKA    4
2.  IEGUVUMI NO ĢENĒTISKI MODIFICĒTAS PĀRTIKAS    5
3.  IESPĒJAMĀS NEGATĪVĀS IETEKMES NO ĢENĒTISKI MODIFICĒTĀS PĀRTIKAS    7
4.  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    9
Darba fragmentsAizvērt

3. IESPĒJAMĀS NEGATĪVĀS IETEKMES NO ĢENĒTISKI MODIFICĒTĀS PĀRTIKAS
Runājot par ĢM pārtikas negatīvajām ietekmēm, zinātnieku viedokļi šajos jautājumos vēl nav pilnīgi izlemti. Ģenētiskā modifikācija ir salīdzinoši jauns zinātnes izpētes objekts, kas liedz pilnīgi noliegt vai atzīt šī veida negatīvās ietekmes uz dzīvajiem organismiem vai uz vidi. Šajā nodaļā tiks izskatītas tikai zinātnieku apstiprinātās negatīvās ietekmes no ģenētiski modificētās pārtikas lietošanas.
Pirmās no negatīvajām ietekmēm, ko vēlos uzsvērt, tie ir – iespējamie veselības riski. Galvenie veselības riski, kas ir saistīti ar ĢM pārtiku – toksicitāte, alerģiskums un ģenētiskie apdraudējumi. “Starlink” kukurūza parāda piemēru, kā rodas pārtikas apdraudējums, kas ir tieši izraisīt no pievienotā gēna. Izmainītais augs bija izveidots ar “Bacillus thuringinesis” ģenētisko informāciju, lai izveidotu kukurūzai aizsardzību pret noteiktiem kaitēkļiem, bet gēnā esošais proteīns Cry9c, bija ar augstu alerģiju izraisīšanas līmeni. Daudz nopietnāks gadījums no vēstures mums parāda, ka ģenētiskā modifikācija nav joka lieta, proti, 1989. gadā ASV, ģenētiski modificētai versijai no triptofāna (amino skābe, kas tiek izmantota diētas nolūkos), izveidojās toksiskums. Pirms Pārtikas un Zāļu Administrācija atsauca produkciju, bija sācies haoss – 37 amerikāņi miruši, 1500 ieguva invalidāti uz mūžu un 5000 saslima asins saindēšanās slimībām (Rasmussen et al., 2001).

Autora komentārsAtvērt
Atlants