-
Prakses atskaite. SIA "Rīgas Piensaimnieks"
Prakses atskaite26 Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Uzņēmējdarbība
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
1. | SIA „Rīgas Piensaimnieks” | 5 |
2. | SIA „Rīgas Piensaimnieks” laboratorijas uzdevumi pārtikas kontrolē | 11 |
3. | Pārtikas produktu analīzes veidi | 12 |
4. | Pārtikas produktu un izejvielu organoleptiskā analīze | 13 |
4.1. | Piena produktu novērtēšana | 13 |
4.2. | Produktu paraugu sagatavošana | 14 |
5. | Piena produktu analīzes metodes | 15 |
5.1. | Novērtēšanas metodika sviestam | 15 |
5.2. | Novērtēšanas metodika sieram | 15 |
5.3. | Novērtēšanas metodika dzeramajam pienam | 17 |
5.4. | Novērtēšanas metodika krējumam | 18 |
5.5. | Novērtēšanas metodika skābpiena produktiem un skābam krējumam | 20 |
5.6. | Novērtēšanas metodika saldējumam | 21 |
5.7. | Novērtēšanas metodika sausiem piena produktiem | 22 |
6. | Laboratorijā izmantojamā aparatūra | 24 |
7. | Sanitāri higiēnisko normu ievērošana uzņēmumā | 30 |
8. | Drošības tehnika laboratorijā | 34 |
5.6. Novērtēšanas metodika saldējumam
Paraugus noņem:
• Fasētam produktam – attiecīgu iepakojumu skaitu,
• Nefasētam produktam – vismaz 500 grami lielu paraugu.
Paraugu uzglabāšanas temperatūra kā norādīts marķējumā, ja tādas norādes nav, tad mīnus 18o C temperatūrā.
Saldējuma parauga temperatūra degustācijas laikā mīnus 13o C ± 2o C.
Saldējumam vērtē:
• Izskatu – pievēršot uzmanību pildījuma virsmai, krāsai, tīrībai, sastāvdaļu, piedevu daudzumam virsmas redzamajā daļā,
• Konsistenci – vērtēšanu veic, ņemot saldējumu ar karotīti, to košļājot, ļaujot tam izkust mutē,
• Smaržu / garšu – ļaujot paraugam izkust mutē, novērtē tā garšu, smaržu,
• Kušanas īpašības – nosaka, kā paraugs saglabājis savu formu un lielumu, vai no parauga ir iztecējis šķidrums, vai masa ir homogēna un krējumveidīga, biezpienveidīga, putaina, vai ūdeņaina.
…
Darbā ir apkopota informācija par SIA Rīgas Piensaimnieks uzņēmumu. Aprakstītas ziņas par ražošanas uzņēmumu, laboratorijas uzdevumiem pārtikas kontrolē, analīžu metodiku raksturojums, tehniskie noteikumi, pārtikas produktu un izejvielu organoleptiskā analīze. Darba apjoms 36. lpp., 14 attēli, 8 tabulas. Latviešu valodā.