Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Cukurs un medus', 1.
  • Referāts 'Cukurs un medus', 2.
  • Referāts 'Cukurs un medus', 3.
  • Referāts 'Cukurs un medus', 4.
  • Referāts 'Cukurs un medus', 5.
  • Referāts 'Cukurs un medus', 6.
  • Referāts 'Cukurs un medus', 7.
  • Referāts 'Cukurs un medus', 8.
  • Referāts 'Cukurs un medus', 9.
  • Referāts 'Cukurs un medus', 10.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Cukurs    2
  Sastāvs    2
  Smalkais cukurs    2
  Rafinētais cukurs    3
  Pūdercukurs    3
  Defekti    3
  Saiņošana    3
  Uzglabāšana    3
  Cukurs – pārtikas produkts    4
  Ieteikumi    4
  Medus    5
  Īpašības    5
  Sastāvs    6
  Pielietojums    6
  Medus kvalitāte    7
  Kādu medu izvēlēties?    7
  Izmantotie avoti    8
  Medus iedalījums pēc augu veida    9
  Medus sastāvs    10
Darba fragmentsAizvērt

Vienā mēnesī viens cilvēks patērē vidēji 2,5 kg cukura. Cukuru iegūst no cukurbietēm un cukurniedrēm. Kaut gan cukurs ir visos, dabā, sastopamajos augos. No cukurbietēm un no cukurniedrēm cukuru iegūst, jo šie abi augi visvairāk satur, 16 % - 18 %, sevī cukuru. Latvijā cukuru ražo jau kopš 1926. gada. Šobrīd Latvijā cukura ražošana ir uz bankrota robežas. Mūsu veikalos cukuru, pārsvarā, ieved no Lietuvas, jo tas ir lētāks nekā Latvijā ražotais cukurs.
Sastāvs
Cukurs sastāv no 99,8 % saharozes un atlikusī daļa 0,2 % ir minerālvielas un organiskās vielas, līdz ar to cukurs tiek uzskatīts par tīru ogļhidrāta produktu.
Cukurs ir bagāts uztura un enerģijas produkts, kas cilvēka organismam ir ļoti nepieciešams. Cilvēka organismā cukurs regulē nervu darbību un ir nozīmīgs enerģijas avots. Asinīs cukurs nonāk caur zarnu sieniņā, bet līdz tam, kamēr tas ir nonācis asinīs, cukurs ir sadalījies fruktozē, augļu cukurā un glikozē, vīnogu cukurā. Lielākā daļa no cukura ogļhidrātiem, kas ir paredzēti kā enerģijas avots, organismā tiek pārveidoti taukaudos, kur tie uzkrājas, veidojot tauku rezerves organismā.
Cukuru iedala pēc to ražošanas tehnoloģijas un to iedalījums ir:
smalkais cukurs
rafinēti
smalkais un
graudu, kā arī
pūdercukurs
Ir vēl arī krāsainais cukurs – brūnais cukurs.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants