Vērtējums:
Publicēts: 27.02.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Kartupeļi', 1.
  • Referāts 'Kartupeļi', 2.
  • Referāts 'Kartupeļi', 3.
  • Referāts 'Kartupeļi', 4.
  • Referāts 'Kartupeļi', 5.
  • Referāts 'Kartupeļi', 6.
  • Referāts 'Kartupeļi', 7.
  • Referāts 'Kartupeļi', 8.
  • Referāts 'Kartupeļi', 9.
  • Referāts 'Kartupeļi', 10.
  • Referāts 'Kartupeļi', 11.
  • Referāts 'Kartupeļi', 12.
  • Referāts 'Kartupeļi', 13.
  • Referāts 'Kartupeļi', 14.
  • Referāts 'Kartupeļi', 15.
Darba fragmentsAizvērt

Kartupeļi ir viens no nozīmīgākajiem lauku kultūraugiem, jo tiem ir plašas un vispusīgas izmantošanas iespējas. Tie ir ļoti vērtīgs, neaizvietojams pārtikas produkts, kuru var lietot uzturā bez sarežģītas gatavošanas tehnoloģijas. Kartupeļi ir nozīmīga izejviela cietes un spirta rūpniecībā, kā arī augstvērtīga, plaši izmantojama lopbarība.
Kartupeļi ir ļoti svarīgs pārtikas produkts. Ne velti kartupeļus tautas valodā sauc par “otro maizi”. Analīzes apstiprina, ka 300 g kartupeļu satur 225 kalorijas. Patērējot uzturā šādu daudzumu kartupeļu, pieaudzis cilvēks uzņem ap 50% C vitamīna, 10-15% B1 vitamīna, 5% B2 vitamīna, 15% PP vitamīna un 1-2% A vitamīna dienas normas, kā arī 75% kālija, 20% - magnija un 20% - dzelzs, 15% - fosfora un 5% kalcija devas. Bez tam kartupeļi satur daudz no organismam nepieciešamajiem mikroelementiem – mangānu, boru, varu, cinku, niķeli, molibdēnu un fluoru.
Kartupeļu izmantošanas iespējas pārtikā ievērojami paplašina Ādažu akciju sabiedrības “Latfood” ražotā produkcija: čipsi ar dažādām piedevām, frī kartupeļi, kroketes, plācenīši, salmiņi un virpuļi.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants