-
Jogurts
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
IEVADS | ||
JOGURTA UZTURVĒRTĪBA UN KVALITĀTE | ||
BALTAIS | ||
BALTAIS. BIFIDO JOGURTS AR BANĀNIEM | ||
BALTAIS. BIFIDO JOGURTS AR ZEMENĒM | ||
BALTAIS. BIFIDO LUX JOGURTS AR ĶIRŠU GABALIŅIEM | ||
BALTAIS. OGA. JOGURTS AR MELLENĒM | ||
JOGURTA MARĶĒŠANAS PAMATPRINCIPI | ||
JOGURTA UZGLABĀŠANAS NOSACĪJUMI | ||
NOBEIGUMS |
Mūsdienās jogurts ir plaši pazīstams un pieprasīts skābpiena produkts. Ko ir iecienījuši gan mazi, gan lieli. Veikalā pircēji var atrast to jogurta veidu, kas viņiem vislabāk garšo, piemēram, zemeņu, meža ogu, persiku vai kādu citu veidu. Jogurts ir veselīgs produkts, kas paaugstina organisma aizsargspēju un tam ir arī diētiskas īpašības. Manuprāt, jogurts ir lielisks produkts, kas ir nepieciešams cilvēka labsajūtai un organismam. Tādēļ šajā darbā nolēmu izpētīt jogurtu, lai arī pati labāk zinātu, ko es lietoju savā uzturā.
Leģenda vēsta, ka jogurta dzimtene ir Kaukāzs - Elbrusa dienvidu daļa, kur klimats ir ļoti silts. Jogurta nosaukumu radījuši turki. Eiropā jogurts izplatījies no Balkāniem. Toreiz to dēvēja par bulgāru rūgušpienu. Atsevišķas hronikas min, ka jogurts parādījies tikai m.ē. 8.gadsimtā, bet 11. gadsimtā ieguvis pašlaik pazīstamo nosaukumu, bet Latvijā tas kļuvis pazīstams 20. gados. …
Jogurts satur pilnvērtīgās olbaltumvielas un ogļhidrātus, kas gremošanas traktā rada labvēlīgu mikrofloru, kas neļauj attīstīties pūšanas baktērijām, uzlabo vielmaiņu un smadzeņu darbību, mazina holesterīna daudzumu asinīs, kā arī samazina iespēju saslimt ar vēzi. Veselīgi lietot jogurtu pēc ilgstošas antibiotiku lietošanas. Jogurtu pagatavo ar cukuru, augļu vai ogu sīrupu, augļu vai ogu piedevām vai arī bez tām. Tauku saturs jogurtā var būt dažāds- 0,15%, 0,2%, 0,5%, 2%, 3% un 6%, arī ogļhidrātu daudzums var būt dažāds- līdz 3%, un tas ir atkarīgs no piedevu daudzuma un sastāva. Jogurts satur vidēji 13% olbaltumvielu. Jogurtam jābūt krēmveida, viendabīgai konsistencei, tas nedrīks būt glums, staipīgs, tā garšai jābūt skābeni saldai ar atbilstīgo piedevu aromātu.