Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Pārtikas piedevas - irdinātāji', 1.
  • Konspekts 'Pārtikas piedevas - irdinātāji', 2.
  • Konspekts 'Pārtikas piedevas - irdinātāji', 3.
  • Konspekts 'Pārtikas piedevas - irdinātāji', 4.
  • Konspekts 'Pārtikas piedevas - irdinātāji', 5.
  • Konspekts 'Pārtikas piedevas - irdinātāji', 6.
  • Konspekts 'Pārtikas piedevas - irdinātāji', 7.
Darba fragmentsAizvērt

Irdinātāji
Irdinātāji ir vielas vai to maisījumi, kas, izdalot gāzes, palielina mīklas apjomu. Irdinātājus parasti pievieno konditorejas izstrādājumiem, kuros ir daudz cukura un tauku. Tā kā tie nomāc raugu darbību, tad ir nepieciešami irdinātāji.
Piemēram, kviešu un rudzu miltu mīklas gatavošanas procesā maizes raugu darbība nodrošina ogļskābās gāzes izdalīšanos. Ogļskābā gāze nodrošina vajadzīgo mīklas apjomu. Ja raugu funkcijas ir traucētas vai arī ja grib iegūt mīklu ar palielinātu apjomu, ir nepieciešami irdinātāji.
Arī mājas apstākļos, gatavojot cepumus, kēksus un citus konditorejas izstrādājumus, bez šīm pārtikas piedevām nevar iztikt. Par irdinātājiem izmanto dažādus sāļus – fosfātus un karbonātus (E341, 450, 452, 500, 503). Cepšanas laikā augstas temperatūras ietekmē, sāļiem sadaloties, izdalās gāzes.

Autora komentārsAtvērt
Atlants