Vērtējums:
Publicēts: 16.05.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Anīss un badjans', 1.
  • Konspekts 'Anīss un badjans', 2.
  • Konspekts 'Anīss un badjans', 3.
  • Konspekts 'Anīss un badjans', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Anīsam ir diezgan specifiska garša, tāpēc to vajag pamēģināt un tad, ja garša šķiet patīkama, lietot uzturā. Tā garša ir iesaldena, viegla un atsvaidzinoša. Īpaši labi piemērota garšviela saldajos ēdienos.
Anīsu lieto ne tikai kā garšvielu, bet medicīnā izmanto atkrēpošanai, dezinfekcijai – silīcijs ierobežo baktēriju rašanos, piena sekrēcijas stimulēšanai, kā arī zāļu garšas un smaržas uzlabošanai. Tajā esošie antioksidanti palīdz nostiprināt asinsvadus un stabilizē šūnu membrānu darbību. Veicina žults rašanos, paātrina gremošanu, ierobežo gāzu rašanos. Iedarbojas pret zarnu kataru, gremošanas trakta spazmām. Ķīniešu medicīnā un arī Krievzemē izmantoja dažādas anīsa uzlieves un degvīnus.
Izmantojamās daļas – sēklas un zaļās lapiņas.

Autora komentārsAtvērt
Atlants