Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde', 1.
  • Referāts 'Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde', 2.
  • Referāts 'Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde', 3.
  • Referāts 'Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde', 4.
  • Referāts 'Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde', 5.
  • Referāts 'Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde', 6.
  • Referāts 'Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde', 7.
  • Referāts 'Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde', 8.
  • Referāts 'Augļu un dārzeņu produktu pārstrāde', 9.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Augļu un dārzeņu pārstrādes produktu ražošanas rādītāji (1999 – 2001)    3
2.  Nozīmīgākie augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmumi Latvijā    4
2.1.  Spilva    4
2.2.  Kronis    4
2.3.  Gutta    5
2.4.  Cido pārtikas grupa    6
3.  Kāpēc ir praktiski neiespējami iegādāties Latvijā audzētu augļu sulas?    7
4.  Vai augļu un dārzeņu pārstrādes produktu ražošana Latvijā ir ekonomiski izdevīga? Kāpēc?    8
  Izmantotā literatūra    9
Darba fragmentsAizvērt

2.1. Spilva
Spilva – modernākais augļu - dārzeņu pārstrādes uzņēmums Baltijā.
Augļu - dārzeņu pārstrādes uzņēmums Spilva savu darbību uzsāka 1992.gadā. Šobrīd uzņēmums ir vadošais ēdienu piedevu ražotājs Latvijā un modernākais plašākā Austrumeiropas reģionā. Uzņēmumā ir ieviestas kvalitātes sistēmas pēc ISO 9001 starptautiskā standarta prasībām, tāpat ražotne atbilst HACCP sistēmas prasībām.
No kopējā saražotā produktu apjoma 13% tiek realizēti eksporta tirgos. Eksporta valstis ir Lietuva, Igaunija, Krievija, Austrālija, Vācija un ASV. Norit darbs pie būtiskas eksporta tirgus paplašināšanas.

Patlaban uzņēmumā ražo ap 100 dažādu ēdiena piedevu. Pamatā produkcija iedalāma sešās grupās:
- tomātu mērces un kečupi (ap 55% Latvijas tirgus);
- majonēze (ap 25% Latvijas tirgus);
- dressingi (ap 70% Latvijas tirgus);
- mārrutki un sinepes;
- deserti un cita veida saldās ēdiena piedevas;
- konservēti dārzeņi.
2.2. Kronis
Bauskas pārtikas ražotne dibināta 1964.gadā kā kolhoza “Code” palīgražotne augļu, ogu, dārzeņu pārstrādei. Sākuma periodā rūpnīcā pamatā pārstrādāja ābolus, ražojot ābolu vīnu. Bez tam tika ražoti augļu, ogu, dārzeņu konservi stikla tarā. Ražošanai paplašinoties tika uzsākta saldumu – dzērvenes pūdercukurā un karameļu “Cukurgailītis” ražošana. Deviņdesmito gadu sākumā ražotne praktiski aptur savu darbību, jo politisko un saimniecisko pārmaiņu rezultātā ir neskaidrs produkcijas realizācijas tirgus un ražotnes īpašumtiesības. 1996.gadā ražotni pārņem SIA”Kronis” un uzsāk rūpnieciskās ražošanas atjaunošanas procesu. Īsā laikā tiek sakārtoti pamatražošanas procesi un uzsākta ražošana augļu, ogu, dārzeņu konservu un saldumu cehos. 1998.gadā rūpnīca tiek paplašināta, uzstādot zaļo zirnīšu konservēšanas līniju ar pārstrādes jaudu līdz 3 tonnām stundā. Tas bija būtisks ieguvums rūpnīcai, jo tā kļūst par otro zaļo zirnīšu konservu ražotāju Latvijā.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants