Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
1. | Ievads | 3 |
2. | Siera tehnoloģija | 4 |
3. | Siers uzturā | 5 |
4. | Sieri no piena sūkalām | 7 |
4.1. | Rikotas siers | 7 |
4.2. | Gjetost siers | 9 |
4.3. | Gatavošana mājas apstākļos | 10 |
4.4. | Gjetost siera veidi | 10 |
4.5. | Garša un smarža | 11 |
5. | Izmantotā literatūra | 12 |
Norvēģijā daži ražotāji ir mēģinājuši eksperimentēt un gatavot gjetost, pievienojot riekstus, medu un pat šokolādi, tomēr šie produkti nav ieguvuši tādu atzinību kā klasisks siers.
Pasaules mērogā vispopulārākais ir „Ski Queen”, kam seko otrs zināmākais „Ekte gjetost”. Pēdējais gan ir spēcīgāks par citiem veidiem, jo to gatavo no 100% kazas piena sūkalām.
Gjetost siers ir populārs arī Zviedrijā un Dānijā. Zviedrījā to dēvē par mesost, bet Dānijā – par myseost.
4.5.Garša un smarža
Tā garša ir unikāla, radusies gatavošanas laikā, karamelizējoties cukuram. Sāļums, skābums un saldums savijas vienā veselumā, ietverot arī kazas siera garšu. Nepagaršojot gan ir grūti iztēloties, kas tas īsti ir, bet, esot ceļojumā Norvēģijā, tas ir kas tāds, kas jāpamēģina un, vislabāk, jāatved arī līdzi kā suvenīrs. Kas līdzīgs varētu būt vārīts iebiezinātais piens, kuram pievienots sāls, bet tomēr tas nav tas.
…
Siers ir pusciets vai ciets pārtikas produkts, ko veido galvenokārt no biezpiena, kas tiek iegūts no govs piena vai piena sūkalām. To izgatavo arī no kazu, aitu, ķēvju, kamieļu, ziemeļbriežu un citu zīdītāju pienu. Sieru var arī iegūt sarecinot pienu ar himozīna fermentu vai ar pienskābes baktērijām.