Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Maize', 1.
  • Referāts 'Maize', 2.
  • Referāts 'Maize', 3.
  • Referāts 'Maize', 4.
  • Referāts 'Maize', 5.
  • Referāts 'Maize', 6.
  • Referāts 'Maize', 7.
  • Referāts 'Maize', 8.
  • Referāts 'Maize', 9.
  • Referāts 'Maize', 10.
  • Referāts 'Maize', 11.
  • Referāts 'Maize', 12.
  • Referāts 'Maize', 13.
  • Referāts 'Maize', 14.
  • Referāts 'Maize', 15.
  • Referāts 'Maize', 16.
  • Referāts 'Maize', 17.
  • Referāts 'Maize', 18.
  • Referāts 'Maize', 19.
  • Referāts 'Maize', 20.
  • Referāts 'Maize', 21.
  • Referāts 'Maize', 22.
  • Referāts 'Maize', 23.
  • Referāts 'Maize', 24.
  • Referāts 'Maize', 25.
  • Referāts 'Maize', 26.
  • Referāts 'Maize', 27.
  • Referāts 'Maize', 28.
  • Referāts 'Maize', 29.
  • Referāts 'Maize', 30.
  • Referāts 'Maize', 31.
  • Referāts 'Maize', 32.
  • Referāts 'Maize', 33.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Maizes vēsture    4
3.  Kviešu maizes veidi    5
4.  Kviešu labība    6
5.  Grauda uzbūve un ķīmiskais sastāvs    7
6.  Lipeklis    8
7.  Malšana    9
8.  Miltu apstrāde    10 1
9.  Maizes cepšanas piedevas    11
10.  Maizes cepšanas veidi    12
11.  Maizes uzglabāšana    13
12.  Nobeigums    14
13.  Izmantotās literatūras saraksts    15
14.  Pielikums    16
Darba fragmentsAizvērt

Visi mēs labi pazīstam veselīga uztura piramīdu. Tās pirmajā stāvā atrodas graudaugu produkti, tiem vajadzētu veidot 40-50% no cilvēka uztura. Šajās referātā apskatīšu vienu no senākajiem graudu produktiem- maizi.
Maize ir viens no vecākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Jau pirms vairāk nekā 10 000 gadu senči gardu muti tiesāja maizi, par ko liecina arheoloģiskie izrakumi. Labību priekšteči ir savvaļas graudzāles, kuras mūsu senci saka vākt un audzēt, lai iegūtu graudus. Sakotēji tos ēda nepārstrādātus vēlāk saberza starp akmeņiem un sajauca ar ūdeni, iegūstot putru. Taču ar to dienu, kad no sabiezējušas putras izdevās izveidot kaut ko līdzīgu plācenītim un izcept, sakas maizes cepšanas vēsture.
Maize ir arī vērtīgs ogļhidrātu, olbaltumvielu, vitamīnu un šķiedrvielu avots. Taču attīstoties pārtikas rūpniecībai, graudu pārstrādes produkti kļūst arvien rafinētāki un to dabiskā bioloģiskā uzturvērtība samazinās. Mūsdienās, kad tik daudz uzmanības tiek veltīts produktu uztuvērtībai, liekā svara kontrolei un vienkārši labai veselībai, maiznīcas piedāvā arvien lielāku maizes sortimentu klāstu- ar klijā, graudiem, sēklām, no rupja maluma un augstākā labuma miltiem. Referātā apskatīšu maizes uzturvērtību un centīšos parādīt, kādu procesu rezultātā no kviešu grauda, kas aug pļavā, uz mūsu galda nonāk šis garšīgais un aromātiskais pārtikas produkts- maize, bez kuras mūsu ikdienas ēdienkarte nebūtu pilnīga.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants