Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 1.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 2.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 3.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 4.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 5.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 6.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 7.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 8.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 9.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 10.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 11.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 12.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 13.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 14.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 15.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 16.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 17.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 18.
  • Referāts 'Piens kā izejviela', 19.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  LITERATŪRAS APSKATS    4
1.1.  Piena raksturojums    4
1.2.  Piena ķīmiskās sastāvs un uzbūve    4
1.3.  Piena fizikālās īpašības    6
1.4.  Slaukšanas fizioloģiskie pamati    7
1.5.  Piena mehāniskā apstrāde    9
1.6.  Piena termiskā apstrāde un dzesēšana    10
1.7.  Piena kvalitātes prasības    12
1.8.  Piena produkti    14
2.  PĒTNIECISKĀ DAĻA    17
  Izmantotā literatūra    19
Darba fragmentsAizvērt

Biezpiens. Biezpiens ir olbaltumvielām bagāts produkts, ko iegūst, ieraudzējot pienu vai vājpienu ar pienskābes baktēriju ieraugu (pievienojot vai nepievienojot fermentu) un atdalot sūkalas.
Biezpienu lieto uzturā tieši, kā arī izmanot dažādu izstrādājumu gatavošanai. Biezpiena olbaltumvielas satur visas neaizvietojamās aminoskābes.
Saldējums. Saldējums ir produkts, ko iegūst uzputojot un sasaldējot piena, saldā krējuma, iebiezinātā vai sausā pilnpiena un vājpiena, dažādu garšas un aromātisko vielu piedevu un stabilizatoru maisījumu. Līdz ar patīkamo garšu saldējumam ir arī liela uzturvērtība.
Saldējuma gatavošanai izmanto pienu un piena produktus, cukuru un cukuru saturošas vielas, olas un olu pārstrādes produktus, stabilizatorus, garšvielas un aromātiskās vielas. Saldējumi var būt dažādi gan pēc tauku satura, gan arī pēc pievienotajām piedevām.
Piena pārstrādes blakusprodukti.
Kazeīns. Latvijā ražo pārtikas, tehnisko kazeīnu un jēlkazeīnu. Pārtikas kazeīnu izmanto kā piedevu maizes, gaļas, konditorejas izstrādājumu un kazeinātu ražošanai.
Tehnisko kazeīnu galvenokārt izmanto līmes un krāsu ražošanai, kā arī mākslīgās šķiedras, gumijas, plastmasu u.c. ražošanai.
Kazeīns labi šķīst nātrija un kālija hidroksīdos un karbonātos. Šo kazeīna īpašību izmanto, lai no pārtikas kazeīna iegūtu kazeinātus – ūdenī šķīstošus produktus, kurus plaši izmanto dažādās pārtikas un medicīnas nozarēs. Kazeīna apstrāde ar sārmiem piešķir kazeinātam vērtīgas īpašības – tas ir labs emulgators ar lielām ūdens saistīšanas spējām, tādēļ to izmanto konsistences uzlabošanai dažādiem produktiem ar mazu tauku saturu, saldējuma uzputojamības paaugstināšanai, konditorejas rūpniecībā – dažādiem mērķiem. Galvenais kazeināta patērētājs ir gaļas rūpniecība, kur to plaši izmanto desu izstrādājumu ražošanā. Kazeinātus izmanto arī maizes un putraimu ražošanā.

Autora komentārsAtvērt
Atlants