Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Kas ir cukurs | 1 | |
Cukura vēsture | 2 | |
Cukura ceļš no zemes līdz pircējam | 3 | |
Cukura veidi | 4 | |
Cukura īpašības | 5 | |
Cukura kvalitātes un uzglabāšanas īpašības | 6 | |
Cukura ietekme uz cilvēka organismu | 7 | |
Secinājumi | 8 |
Cukura un cilvēks
Cukurs cilvēka organismā piedalās nervu darbības regulēšanā, samazina nervu spriedzi, kā arī regulē nervu šūnu darbību. Cukurs gremošanas traktā fermentu ietekmē viegli un strauji sadalās līdz fruktozei un glikozei, kas caur zarnu sieniņām uzsūcās asinīs. Cukura sašķelšanās notiek ik pēc 15 līdz 20 minūtēm. Enerģijai izmantotie ogļhidrāti pārveidojas galvenokārt taukaudos un uzkrājās kā rezerves tauki. Pārmērīgs cukura patēriņš samazina B grupas vitamīnu rezerves organismā, kā arī veicina holesterīna līmeņa paaugstināšanos, kas, savukārt, ietekmē aterosklerozes attīstību. Savukārt, ja cilvēka organismā vienkāršie cukuri ir nepietiekamā daudzumā, iespējama saindēšanās ar dažiem vielmaiņas produktiem.
Cukura nelabvēlīgā ietekme uz organismu
1) Cukurs var nomākt imūnsistēmu un pazemināt savu aizsardzību pret infekcijas slimībām;
2) Cukurs var radīt daudzas problēmas ar kuņģa un zarnu traktu, tostarp: skābes gremošanas traktā, gremošanas traucējumus, malabsorbcija pacientiem ar funkcionāliem zarnu slimībām, paaugstināts risks un čūlains kolīts.
…
Kas ir cukurs..? Cukuru, kuru mēdz dēvēt arī par saharozi, ir ogļhidrāts, kas veidojas no glikozes(vīnoga cukura) un fruktozes (augļa cukura). Gremošanā cukurs sadalās par vīnogu un augļu cukuru. Ķermenis pārveido cukuru, tādā pašā veidā kā citus šķīstošos ogļhidrātus kā, piemēram, ciete. Cukurs ir dabisks produkts, ko iegūst no cukurniedrēm un cukurbietēm. Cukuru arī var dēvēt par „saules enerģiju”- proti, tas rodas visos zaļajos augos, pateicoties saules gaismai, ūdenim un ogļskābai gāzei. Cukurniedres un cukurbietes ir vienīgie augi, kuros ir tik daudz cukura ( 16-18% ), ka ir vērts to iegūt. Cukurs satur enerģiju, taču nesatur vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas.