Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Piens', 1.
  • Referāts 'Piens', 2.
  • Referāts 'Piens', 3.
  • Referāts 'Piens', 4.
  • Referāts 'Piens', 5.
  • Referāts 'Piens', 6.
  • Referāts 'Piens', 7.
  • Referāts 'Piens', 8.
  • Referāts 'Piens', 9.
  • Referāts 'Piens', 10.
Darba fragmentsAizvērt

2000. gadā 84,8% no pasaulē saražotā piena bija govs piens, 11,3% bifeļu, 2,2% kazu, 1,5% aitu un 0,2% citu dzīvnieku piens. Bifeļu pienu visvairāk iegūst Indijā, Pakistānā, vēl arī Ķīnā, Ēģiptē un nedaudz Itālijā. Šī piena daudzums pēdējos gados pieaug, bet kazu un aitu – praktiski nemainās. Pēdējais skaidrojums ar to, ka šos dzīvniekus pārsvarā tur nelielās saimniecībās. Kaza piena ieguvei lielākos vai mazākos apjomos izmanto gandrīz visā pasaulē, bet aitas – dažos Francijas, Vācijas apgabalos, Rumānijā, Bulgārijā, Ungārijā un dažās Tuvo Austrumu valstīs.
Piens satur visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas viegli izmantojamā formā, labi, gandrīz ideāli sabalansētās attiecībās. Tādēļ tas ieņem īpašu vietu bērnu, grūtnieču kā arī vecu, slimu cilvēku uzturā un ir piemērots, ieteicams ikdienā gandrīz visiem cilvēkiem.
Piens ne tikai apgādā organismu ar vajadzīgajām uzturvielām, bet arī palīdz labāk izmantot, ar mazāku enerģijas patēriņu, sagremot citus pārtikas produktus. Tas sevišķi svarīgi ir vecākiem cilvēkiem.
No seniem laikiem zināms tautas dziedniecības paņēmiens: ar pienu palīdzēt dažādos saindēšanās gadījumos. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants