Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 1.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 2.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 3.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 4.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 5.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 6.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 7.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 8.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 9.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 10.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 11.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 12.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 13.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 14.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 15.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 16.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 17.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 18.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 19.
  • Prezentācija 'Indijas virtuve', 20.
Darba fragmentsAizvērt

Vēsturiskais raksturojums
Katra kasta, reliģija, reģions, tirgotāji (arābi, ķīnieši) no citām zemēm un reģiona iekarotāji(persieši, mongoļi, turki, briti) atstājuši savu ietekmi uz Indijas virtuvi.
Čatnijs - gatavo no dažādiem augļiem un dārzeņiem.
Ap 1600. gadu, čatnijs tika vests uz Eiropas valstīm (Franciju, Angliju) kā luksus prece.
Kartupelis, tomāts, ķirbis, būtiska garšviela - čilli pipars, šie produkti, kas kļuvuši ikdienišķi Indijā, ievesti, pateicoties portugāļiem.

Indijas virtuve pēc reģionalā rakstura
Indijas virtuvi mēdz iedalīt ziemeļu un dienvidu virtuvē, vadoties pēc klimatiskajiem, vēsturiskajiem un ģeogrāfiskajiem apstākļiem.
Pietiek doties no viena štata uz otru, lai sajustu pavisam atšķirīgas garšas, nokrāsas, aromātus, krāsas un formas.
Veģetārisms ir ļoti izplatīts, sevišķi Indijas dienvidu daļā, GUJART štatā, tomēr gaļas ēdienus var sastapt ari tur.
Ziemeļos, kur laiks ir aukstāks, nepieciešams bagātīgāks uzturs ,tāpēc tieši tur gaļu patērē daudz vairāk nekā dienvidos.
Ziemeļu daļā ēdieni nav tik asi un nav tik izplatīts čilli lietojums.

Indijas ēšanas kultūra
Ēdiens bieži tiek likts uz banānu lapām, ko izmantot ir ne vien lēti un ērti, bet, iespējams, arī patīkami, jo tās dod papildu aromātu.
Pārsvarā indieši ēd ar pirkstiem. Precīzāk – ar labās rokas pirkstiem, kreiso roku atbalstot pret galda malu.
Dakšiņas un nažus pasniedz pārsvarā tikai restorānos.
Karotes piedāvā visur, bet tās ir tējkarotes izmēra lielumā.
Pieklājīgs  indietis, dalot limonādes pudeli vai glāzi ūdens ar citu cilvēku, dzēriena trauku pie lūpām neliks. Šķidrumu  ietecina mutē "pa gaisu", tādejādi neļaujot iespējamajiem mikrobiem nokļūt pie nākamā dzērēja.
Indieši nekad pie ēdiena nelieto alkoholu, tā vietā izmanto ūdeni.

Indijā, izsenis sadzīvē tikuši izmantoti visdažādākie dabas materiāli, piemēram, lapu bļodiņas, kuras pēc izmantošanas izmet ārā pa logu vai durvīm, kur tās apēd lieliski sanitāri – svētās govis.
Vai arī tēja, ko dažkārt lej neapdedzināta māla trauciņos, kurus pēc tējas izdzeršanas vienkārši sasit turpat uz ielas un pirmais lietus tos aizskalo. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants