-
Saldēšanas ietekme uz dārzeņu un ogu kvalitāti
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
IEVADS | 5 | |
1. | Augļu un ogu raksturīgākās īpašības | 6 |
1.1. | Vielas, kas pētāmajiem dārzeņiem un ogām piešķir raksturīgo krāsu | 6 |
1.2. | Kartupeļu brūnēšana | 7 |
1.3. | Cietes satura noteikšana dārzeņos un ogās | 7 |
1.4. | pH ietekme uz dārzeņiem un ogām | 7 |
1.4.1. | pH ietekme uz ogu un dārzeņu garšu | 8 |
2. | Darba praktiski eksperimentālā daļa | 9 |
2.1. | Cietes saturs dārzeņos un ogās | 10 |
2.2. | Krāsas izmaiņas dārzeņos un ogās | 11 |
2.3. | pH izmaiņas dārzeņos un ogās | 12 |
2.4. | Vārīšanas laiks pirms un pēc saldēšanas | 13 |
2.5. | Svars pirms un pēc saldēšanas | 14 |
2.6. | Kartupeļu brūnēšana pirms un pēc saldēšanas | 15 |
3. | Anketēšanas metode un tās gaita | 17 |
3.1. | Anketēšana pilsētā un laukos | 17 |
4. | SECINĀJUMI | 21 |
LITERATŪRAS SARAKSTS | 23 | |
PIELIKUMI | 25 |
4. SECINĀJUMI
Darba mērķis ir sasniegts. Gan teorētiski, gan praktiski ir pārbaudīts kā saldēšana ietekmē dārzeņu un ogu kvalitāti. Darbā izvirzītie uzdevumi ir izpildīti. Izvirzītā hipotēze apstirpinājās tikai daļēji.
1. Saldēšana neietekmē cietes saturu dārzeņos un ogās.
2. Saldēšana ietekmē ogu krāsu, nedaudz arī dārzeņu krāsu un to struktūru.
3. Vairumā gadījumu pH līmenis samazinājās, taču tas neatstāj būtiskas izmaiņas uz dārzeņu un ogu garšu.
4. Pēc saldēšanas vārīšanas laiks samazinās.
5. Pēc saldēšanas ogas un dārzeņi sver mazāk, jo tie atūdeņojas, kā rezultātā tie zaudē vērtīgās vielas, kas atrodas dārzeņu un ogu sulā.
6. Saldēšana ir vienīgais veids, kā, piemēram, ziemas periodā uzglabāt ogas un dārzeņus svaigus.
7. Laukos dzīvojošie respondenti ir vairāk informēti par to, kā saldēšana ietekmē dārzeņu un ogu kvalitāti, to var skaidrot ar to, ka pilsētā dzīvojošie respondenti produktus galvenokārt iegādājas veikalā, jo nav iespējas pašiem audzēt ogas un dārzeņus un vēlāk tos saldēt.
…
Darbā analizēts-kā pH ietekmē dārzeņu un ogu garšu. Saldēšanas ietekme uz dārzeņu un ogu svaru, cietes saturu un to vārīšanas laiku. Kādu vielu rezultātu rodas kartupeļu brūnēšana. Kādas vielas dārzeņiem un ogām piešķir krāsu.