Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 1.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 2.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 3.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 4.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 5.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 6.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 7.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 8.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 9.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 10.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 11.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 12.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 13.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 14.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 15.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 16.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 17.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 18.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 19.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 20.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 21.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 22.
  • Referāts 'Kviešu maizes īpašības', 23.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Maizes rauga raksturojums    4
  Maizes uzturvielu rādītāji    6
  Maizes izstrādājumu bojāšanās    10
  Paņēmieni maizes svaiguma un realizācijas ilguma palielināšanai    13
  Maizes uzglabāšana    14
  Kaitīgo mikroorganismu iekļūšanas avoti ražošanā    16
  Secinājumi    19
  Izmantotā literatūra    20
Darba fragmentsAizvērt

Patogēnus pārnes slimi dzīvnieki vai baktēriju nēsātāji (pārnes Sibīrijas mēri, tularēmiju, brucelozi u.c.). Patogēnos mikroorganismus uz graudiem pārnes lauksaimniecības dzīvnieki, grauzēji, daži putni un kukaiņi. Graudi nav labvēlīga vide patogēno mikroorganismu attīstībai, un uzglabāšanas laikā vairums no tiem ātri iet bojā. Tāpēc graudi var būt tikai infekcijas pārnesēji. Ja graudu glabātavās, dzirnavās, noliktavās un citās graudu uzglabāšanas un pārstrādes telpās regulāri veic tīrīšanu un dezinfekciju, graudi nav patogēno mikroorganismu pārnesēji.

Secinājumi

Lai maizē nenonāktu nevēlami mikroorganismi, maizes ražošanas uzņēmumos liela uzmanība jāpievērš izejvielu mikrobioloģiskai kontrolei. Ļoti svarīgi ievērot noteiktos sanitāri higiēniskos, kā arī tehnoloģiskos režīmus visās maizes ražošanas stadijās, uzglabāšanas un transportēšanas laikā. Svarīgi darbiniekiem ievērot personīgo higiēnu, nēsāt spectērpu.
Galvenie mikroorganismu iekļūšanas avoti maizes ražošanā ir izejvielas (graudi, milti, raugs, sāls, cukurs u. c. izejvielas), gaiss, ūdens, iekārtas, tara, transports, apkalpojošais personāls
Augu valsts izejvielas (graudi, milti), vienmēr satur dažādu mikrofloru, kas uz tām nokļūst no augsnes, ūdens, gaisa utt. Izejvielas ir inficētas jau pirms nonākšanas pārtikas ražošanas uzņēmumā. Visas šīs izejvielas nepieciešams rūpīgi pārbaudīt, šķirot un tīrīt, lai neienestu ražošanas cehos svešus un kaitīgus mikroorganismus
Pārtikas produktu mikrobiālā bojāšanās atkarīga gan no mikroorganismu īpašībām, gan arī no vides, kurā tie atrodas. Galvenie mikroorganismi, kas ierosina maizes bojāšanos ir baktērijas, kā arī raugi un pelējumsēnes.



Autora komentārsAtvērt
Atlants