Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.04.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Ģenētiski modificēta pārtika', 1.
  • Referāts 'Ģenētiski modificēta pārtika', 2.
  • Referāts 'Ģenētiski modificēta pārtika', 3.
  • Referāts 'Ģenētiski modificēta pārtika', 4.
  • Referāts 'Ģenētiski modificēta pārtika', 5.
  • Referāts 'Ģenētiski modificēta pārtika', 6.
  • Referāts 'Ģenētiski modificēta pārtika', 7.
  • Referāts 'Ģenētiski modificēta pārtika', 8.
  • Referāts 'Ģenētiski modificēta pārtika', 9.
Darba fragmentsAizvērt

Ģenētiskā modifikācija - mērķtiecīga vēlamo (vajadzīgo) īpašību piešķiršana (auga vai dzīvnieka) organismam ar gēnu starpniecību.

Kas ir organisma raksturīgo īpašību nesēji?
· Informācija par organisma raksturīgajām īpašībām ir ietverta gēnos. Šo informāciju sauc par ģenētisko informāciju.
· Gēnu veido dezoksiribonukleīnskābe (DNS), kura atrodas šūnā.
· Zinātnieki ir iemācījušies noteikt gēnus, kuri ir "atbildīgi" par kādu noteiktu organisma īpašību.
· Zinātnieki spēj nošķirt par organisma noteiktām īpašībām "atbildīgos" gēnus un ievietot tos citā organismā.

Kā veic ģenētisko modifikāciju?
· Organisma "a" gēnu, kurš ir "atbildīgs" par vēlamo īpašību, ievieto organismā "b".
· Rodas organisms "c".
· Organisms "c" ir organisms "b", kuram piemīt vēlamās organisma "a" īpašības.

Ar ģenētiskās modifikācijas paņēmieniem var radīt organismus ar visdažādākajām īpašībām, piemēram, kartupeļus ar lielāku cietes saturu, augļus un dārzeņus, kas izturīgāki pret kaitēkļiem, vai labību, kas ir izturīga pret herbicīdiem, u.c., īpašībām.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants