Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.09.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 21 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 1.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 2.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 3.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 4.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 5.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 6.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 7.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 8.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 9.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 10.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 11.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 12.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 13.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 14.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 15.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 16.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 17.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 18.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 19.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 20.
  • Referāts 'Ģenētiskās modifikācijas dzīvnieku valsts izcelsmes produktos', 21.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Biotehnoloģijas vēsture    4
2.  Biotehnoloģijas un pārtikas biotehnoloģijas jēdzieni    5
3.  Gēnu inženierija    6
4.  Transgēno dzīvnieku iegūšanas metodes    6
4.1.  Gēnu mikroinjekcija apaugļotas olšūnas pronukleusā    6
4.2.  Embrionālo cilmes šūnu injekcija blastocistā    7
4.3.  Retrovīrusu infekcijas cilmes šūnās    7
5.  Transgēno dzīvnieku piemēri    8
5.1.  Transgēnas govis    8
5.2.  Transgēnas aitas    9
5.3.  Transgēnas kazas    9
5.4.  Transgēnas cūkas    10
5.5.  Transgēnas vistas    11
5.6.  Transgēnas zivis    11
5.7.  Transgēnie kukaiņi    11
6.  Zinātnisko rakstu un publikāciju par ģenētiskām modifikācijām attiecībā uz dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem apskats    12
7.  Ģenētiski modificētas pārtikas izmantošanas riski    18
7.1.  Riski, ko var izraisīt ģenētiski modificētās pārtikas lietošana    18
7.2.  Ģenētiski modificētās pārtikas radītais piesārņojums    19
  Secinājumi    20
  Literatūras avoti    21
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Ģenētiski modificētie produkti kļuva par vienu no ХХ gadsimta bioloģijas panākumiem. Bet pamatjautājums - vai ir tādi produkti droši cilvēkam, tomēr paliek bez atbildes.
Ģenētiski modificēto produktu problēma ir aktuālā, jo daudzās valstīs ekonomiskas intereses nonāk pretrunā ar cilvēka pamattiesībām. Cilvēkiem nav pilnas informācijas par tiem un par visām sekām, saistītām ar to lietošanu. Agrāk cilvēki baidījās no stihiskiem postiem, kariem, tagad par bīstamiem paliek gaļa un dārzeņi. Jo augstākas tehnoloģijas, jo augstāks risks. Cilvēkiem pastāvīgi jāatcerās par vienkāršu likumsakarību: jebkurai tehnoloģijai ir acīmredzami plusi un nezināmie mīnusi.
Ģenētiski modificēto produktu nekontrolējamai lietošanai var būt neparedzamas sekas nākotnē. Lai pilnībā saprastu visus transgēno produktu lietošanas riskus ēdienā, ir jāpaiet dažiem desmit gadiem un jānomainās dažām paaudzēm. Galvenais, lai tad nebūtu pārāk vēlu kļūdu labojumam. Transgēnie produkti var kļūt nevis par panaceju no visām bēdām, bet par briesmīgiem draudiem pasaulei.
Nedrīkst runāt ar simtprocentīgu pārliecību par visu transgēno produktu kaitējumu. Dabā arī eksistē organismi, kas ir nederīgi cilvēku pārtikai (indīgi un mutagēniski). Bet visiem ģenētiski modificētiem produktiem, pirms nākot uz veikalu letēm un pie patērētāja, ir jāiztur zinātniski pētnieciskās pārbaudes.
Cilvēks pats tiesīgs izvēlēties, kā dzīvot un ar ko pārtikt. Galvenais, lai šī izvēle būtu apzināta un balstītos uz zinātniski pierādītajiem faktiem.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Atlants