Vērtējums:
Publicēts: 03.10.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Garšaugu raksturojums', 1.
  • Konspekts 'Garšaugu raksturojums', 2.
  • Konspekts 'Garšaugu raksturojums', 3.
  • Konspekts 'Garšaugu raksturojums', 4.
  • Konspekts 'Garšaugu raksturojums', 5.
  • Konspekts 'Garšaugu raksturojums', 6.
Darba fragmentsAizvērt

Salvija – daudzgadīgs garšaugs.
Tai piemērota vidēji bagāta, labi drenēta augsne (pH 6,0-6,5), saulaina vieta. Pavairo ar sēklu, audzējot dēstu vai sējot tieši un lauka. Viendabīgu augu iegūšanai pavairo veģetatīvi – ar spraudeņiem, noliektņiem, ceru dalīšanu pavasarī. Lieto jaunas, svaigas, žāvētas lapas, arī ziedus. Kulinārijā izmanto kā naturālu konservantu. Svaigas lapas lieto pie salātiem, omletēm, saldām augļu zupām, marinādēm, pie gaļas to cepot, grilējot vai rostējot. Labi sader ar medījumiem – pīli, zosi. Žāvētas salvijas smarža un līdz ar to saderība ar ēdieniem ir stipri atšķirīga no svaigas salvijas aromāta.

Krūzmētra – daudzgadīgs garšaugs.
Piemērota neitrāla smilšmāla, vidēji mitra augsne, saulaina vai viegli noēnota vieta. Piemērotākā pavairošana – veģetatīvi ar sakneņiem. Bet iespējama pavairošana arī ar spraudeņiem un sēklām. Izmanto svaigas un žāvētas krūzmētras lapiņas. Īpaši piemērota tā ir teļa un jēra gaļai, pupiņām, zirņiem, augļu želejās un šokolādes saldēdienos.

Balzama biškrēsliņš – daudzgadīgs garšaugs.
Augšanas prasību ziņā tas nav izvēlīgs. Nepieciešama vidēji bagāta augsne, noregulēts ūdens režīms, saulaina vai viegli noēnota vieta. To pavairo ar sakneņu dalīšanu pavasarī. Izmanto jaunās lapas svaigas, saldētas, žāvētas augļu, dārzeņu ēdienos, konditorijas izstrādājumos, ēdienu rotāšanai un atsvaidzinošu dzērienu pagatavošanai.

Atlants