Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Uzturs un uzturvielas', 1.
  • Referāts 'Uzturs un uzturvielas', 2.
  • Referāts 'Uzturs un uzturvielas', 3.
  • Referāts 'Uzturs un uzturvielas', 4.
  • Referāts 'Uzturs un uzturvielas', 5.
  • Referāts 'Uzturs un uzturvielas', 6.
Darba fragmentsAizvērt

Jebkuram organismam, lai tas augtu un attīstītos, ir vajadzīgas barības vielas, kas ir dzīvības norisēm nepieciešamu vielu un enerģijas avots. Cilvēks tās uzņem ar uzturu.
Uzturs sastāv no uzturvielām – ogļhidrātiem, olbaltumvielām, taukiem, minerālvielām. Tas satur arī vitamīnus.
Ar uzņemtām uzturvielām notiek pārvērtības, kuru rezultātā organisms saņem enerģiju un ķermeņa uzbūvei nepieciešamās vielas. Visvieglāk un ātrāk enerģijā pārvēršas ogļhidrāti. Barības rezerves organismā uzkrājas tauku veidā. Olbaltumvielas organismā kalpo par būvmateriālu. Minerālvielas ir dažādi sāļi, kas organismā tiek uzņemti ar uzturu un dzeramo ūdeni. Ogļhidrātus sauc arī par cukuriem. Vitamīni ir vielas, kas organismam ir ļoti nepieciešamas, lai tas varētu augt un attīstīties.
Cilvēka uzturam jābūt pilnvērtīgam, t. i., tam jāsatur visas organismam nepieciešamās vielas vajadzīgajā daudzumā. Ja uzturā pavisam trūkst vai ir par maz kādas vielas, rodas vielmaiņas traucējumi, kas izpaužas dažādu slimību veidā.
Ikdienas uzturā lietojam dažādi apstrādātus un pārstrādātus produktus. Šajos sagatavošanas procesos tie nereti zaudējuši daudz uzturvielu un kļuvuši mazvērtīgi, tāpēc katram cilvēkam ir jāzina dažādo produktu uzturvielu sastāvs un organisma vajadzības pēc tiem.

Autora komentārsAtvērt
Atlants