Vērtējums:
Publicēts: 05.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Alus darīšanas tehnoloģijas apskats', 1.
  • Konspekts 'Alus darīšanas tehnoloģijas apskats', 2.
  • Konspekts 'Alus darīšanas tehnoloģijas apskats', 3.
  • Konspekts 'Alus darīšanas tehnoloģijas apskats', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Svarīgākā alus gatavošanas izejviela ir iesals. Iesala ražošana parasti tiek nodalīta kā atsevišķa nozare. Iesals top speciālos cehos jeb iesalnīcās, kas dažkārt pat nav alus darītavu sastāvā. Iesala gatavošana ietver graudu tīrīšanu, mazgāšanu, mērcēšanu, diedzēšanu, kaltēšanu un dīgļsaknīšu atdalīšanu. Vispirms iesalu attīra un samaļ iesala dzirnavās. Ir sausais un mitrais malšanas paņēmiens. No iesala maluma pakāpes atkarīgs misas filtrācijas ātrums, iegūtā ekstrakta daudzums un misas kvalitāte.
Tad gatavo iejavu. Iejavas gatavošanas pamatuzdevums ir pārvērst iesalā esošās vielas, galvenokārt cieti un olbaltumvielas, ūdenī šķīstošās vielās un turpmākajā procesā panākt maksimālu ekstraktvielu pāreju misā.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants