-
E vielas Salacgrīvas vidusskolas 10.-12.klašu skolēnu uzturā
Referāts46 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Ķīmija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Anotācija | 2 | |
Anotation | 3 | |
Ievads | 5 | |
1. | Pārtika | 6 |
1.1. | Tās nozīme | 6 |
1.2. | Pārtikas uzglabāšana | 6 |
2. | Pārtikas piedevas | 7 |
2.1. | E vielas apzīmējums | 7 |
2.2. | E vielu nozīme | 7 |
2.3. | E vielu iedalījums | 9 |
3. | Pārtikas piedevu lietošana | 12 |
3.1. | Pārtikas piedevu lietošanas regulējumi ES, pasaulē un Latvijā | 12 |
3.2. | Pārtikas piedevu ierobežojumi skolās | 12 |
4. | Pētnieciskā daļa | 16 |
4.1. | Vidusskolēnu uzskati par E vielām | 16 |
4.2. | Vidusskolēnu ikdienas uzturā lietotie pārtikas produkti | 17 |
4.2.1. | Maizes izstrādājumi | 18 |
4.2.2. | Desa | 20 |
4.2.3. | Siers | 21 |
4.2.4. | Jogurts | 22 |
4.2.5. | Margarīns, sviests | 24 |
4.2.6. | Pārtikas konservi | 25 |
4.2.7. | Brokastu pārslas | 26 |
4.2.8. | Gāzēti, saldināti dzērieni | 27 |
4.2.9. | Saldumi, našķi | 29 |
Secinājumi | 32 | |
Izmantotās literatūras saraksts | 33 |
SECINĀJUMI
1. E vielas atvieglina mūsu dzīvi, taču to lietošanā pastāv arī risks.
2. E vielas tiek stingri kontrolētas, veicot regulāras pārbaudes.
3. Vairums uzskata, ka konservanti nosaukti E vielu vārdā. Savukārt ražotāji izmanto patērētāju slikto informētību reklāmas nolūkos, izmantojot frāzi „nesatur konservantus”.
4. Lielākā daļa skolēnu ir slikti informēti par E vielām, un viņi tām nepievērš uzmanību.
5. Apskatītajos produktos dominē veselībai nekaitīgas E vielas, kas nozīmē, ka vidusskolēni pārsvarā lieto kvalitatīvus produktus.
6. Izpētīto pārtikas produktu analīze liecina, ka vidusskolēni neapzināti savā uzturā neiekļauj neveselīgus produktus.
7. Visvairāk bīstamo vielu mēs uzņemam ar gaļas konserviem, gāzētiem, saldinātiem dzērieniem un čipsiem.
Priekšlikumi:
Vidusskolēni varētu:
1. Noorganizēt jaunāko klašu skolēniem izglītojošu spēli par E vielām un pārtikas produktiem.
2. Noorganizēt pamatskolai informatīvi izglītojošu pasākumu par E vielām un veselīgu uzturu.
3. Palīdzēt klašu audzinātājiem novadīt audzināšanas stundu par E vielām, kurā kā uzskatāmi piemēri varētu būt skolēnu iecienītākie pārtikas produkti.
…
E vielas Salacgrīvas vidusskolēnu uzturā. Katrīna Stivriņa, darba vadītāja Laimdota Pelše Salacgrīvas vidusskolas ķīmijas un bioloģijas skolotāja. Darbā ir izpētīta galvenā informācija par E vielām un Salacgrīvas vidusskolas 10.-12.klašu skolēnu ikdienā lietoto pārtiku, pievēršot uzmanību to ietekmei uz veselību. Darba noslēgumā ir apkopoti vidusskolēnu sniegtie aptaujas dati par viņu uzturu. Darba mērķis: noskaidrot, kas ir E vielas; noskaidrot, cik informēti par E vielām ir vidusskolēni; noskaidrot, kādas E vielas atrodamas 10.-12.klašu skolēnu ikdienas uzturā; pierādīt, ka E vielas nevar vērtēt vienpusīgi. Darba uzdevumi: 1. Apkopot teorētisko informāciju par pārtikas piedevām. 2. Veikt 10.-12.klašu skolēnu anketēšanu par E vielām. 3. Izpētīt skolēnu iecienītākos pārtikas produktus. 4. Apkopot skolēnu sniegtās atbildes. Pētījumā secināts, ka lielākā daļa jauniešu ir slikti informēti par E vielām. Skolēni uzturā lieto pārsvarā kvalitatīvus produktus. No apskatītajiem produktiem veselībai bīstamākie ir gaļas konservi, gāzēti, saldināti dzērieni un čipsi. Apskatītajos produktos dominē veselībai nekaitīgas E vielas, kas liecina par kvalitatīvu pārtiku.