Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.12.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 1.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 2.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 3.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 4.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 5.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 6.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 7.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 8.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 9.
  • Referāts 'Pārtikas produktu uzglabāšanas nosacījumi ēdināšanas uzņēmumos', 10.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
1.  PĀRTIKAS PRODUKTU UZGLABĀŠANAS PRIEKŠNOTEIKUMI ĒDINĀŠANAS UZŅĒMUMĀ    4
2.  NOTEICOŠIE NORMATĪVIE AKTI ĒDINĀŠANAS UZŅĒMUMOS    5
3.  PĀRTIKAS PRODUKTU UZGLABĀŠANU IETEKMĒJOŠIE FAKTORI    6
4.  PĀRTIKAS PRODUKTU UZGLABĀŠANAS NOSACĪJUMI ĒDINĀŠANAS UZŅĒMUMOS    7
  SECINĀJUMI    9
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA UN INFORMĀCIJAS AVOTI    10
Darba fragmentsAizvērt

Garšas preces - lielāko daļu garšas preces uzglabā noliktavās, kas ir labi vēdināmas, tumšas un sausas, kas nodrošina produktu ilglaicīgu uzglabāšanu. Tēju un kakao uzglabā telpā ar gaisa relatīvo mitrumu līdz 65% un 15 – 20oC temperatūrā, slēgtos traukos. Kafiju uzglabā sākotnējā iesaiņojumā līdz 20oC temperatūrā ar relatīvo gaisa mitrumu 70 – 75%, atvērtā iesaiņojumā līdz 2 nedēļām, aizvērtā iesaiņojumā līdz 6 mēnešiem. Garšvielas uzglabā +10- +16oC temperatūrā un relatīvajā gaisā mitrumā, kas nepārsniedz 75%. Majonēzi uzglabā 0- +10oC temperatūrā. (Brūvere, 2006. Labas higiēnas prakses vadlīnijas atklāta..., 2006)

SECINĀJUMI
1. Pārtikas uzglabāšanas temperatūras un derīguma termiņa neievērošana rada potenciālus draudus patērētāja veselībai.
2. Sākotnēji par pārtikas produktu kvalitāti atbildīgs ražotājs, bet pēc tam tas, kurš tos iegādājies, uzglabā un realizē.
3. Nedrīkst blakus uzglabāt produktus ar izteiktām asām smaržām, vai arī mitrus produktus kopā ar sausiem produktiem. Tāpēc ēdināšanas uzņēmumos nepieciešamas atbilstīgas telpas.
4. Uzglabājot izejvielas, jāievēro noteikts temperatūras un relatīvais gaisa mitruma režīms.
5. Pārtiku ar īsāku uzglabāšanas laiku novieto tuvāk, lai to izlietotu derīguma termiņa laikā, un ievēro krājumu rotācijas principu - ‘pirmais iekšā - pirmais ārā.
6. Realizācijas laikus varētu ietekmēt, piemēram, izejvielu kvalitāte, produkta (ēdiena) sastāvs, ražošanas (gatavošanas) tehnoloģija, pārtikas piedevu lietošana, tehnoloģisko iekārtu atbilstība un tehnoloģisko plūsmu organizācija, vispārējās un personīgās higiēnas līmenis uzņēmumā, temperatūras prasības un to ievērošana uzņēmumā un citi faktori.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Atlants