Vērtējums:
Publicēts: 14.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 1.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 2.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 3.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 4.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 5.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 6.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 7.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 8.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 9.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 10.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 11.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 12.
  • Prezentācija 'Modificētā pārtika', 13.
Darba fragmentsAizvērt

Modificētās pārtikas iegūšana
Modificēto pārtiku radījusi tāda zinātnes nozare kā gēnu inženierija.
Gēnu inženierijā ar speciālas tehnoloģijas palīdzību tiek pārrauta DNS dubultspirāle un izņemti gēni, kas nosaka konkrēto, vēlamo īpašību, un pēc tam tos ievietot atvērtā cita organisma DNS.
Tiek savienoti gēni, kas dabā normālos apstākļos nepieņem viens otru, tādēļ to savienošanai tiek izmantotas vielas (vektori), kuri bieži vien nāk no vīrusiem, audzējiem (vēža) un arī dažādām slimībām, kuras palīdz izjaukt DNS struktūru un savienot gēnus.

Pirmais ģenētiski modificētais produkts
Viens no pirmajiem modificētajiem pārtikas produktiem bija piens, kuru ieguva no govīm, kurām tika injicēts ģenētiski modificēts liellopu augšanas hormons. Tas palielināja piena iegūšanas apjomu par 20%, bet ievērojami samazināja govju mūža ilgumu, kā arī izraisīja vairāk kā 20 dažādus, nopietnus blakus efektus.

Bīstama vai nē?
Neviens vēl droši nezina, kā ģenētiski modificēta pārtika, kas mūsu ēdienkartē parādījusies pavisam nesen, ietekmēs cilvēku veselību.
- Īpaši tas attiecas uz slimībām, kas var parādīties pēc daudziem gadiem vai tikai nākamajām paaudzēm.
- Starp modificētās pārtikas ražotājiem un patērētājiem pastāv ļoti atšķirīgi un pretēji viedokļi.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants