Vērtējums:
Publicēts: 25.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Timiāns', 1.
  • Referāts 'Timiāns', 2.
  • Referāts 'Timiāns', 3.
  • Referāts 'Timiāns', 4.
  • Referāts 'Timiāns', 5.
  • Referāts 'Timiāns', 6.
  • Referāts 'Timiāns', 7.
  • Referāts 'Timiāns', 8.
  • Referāts 'Timiāns', 9.
  • Referāts 'Timiāns', 10.
  • Referāts 'Timiāns', 11.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Auga raksturojums    3
  Uzturvērtība    3
  Prečziniskais raksturojums    4
  Praktiskā izmantošana    5
  Uztura gatavošanā    5
  Ēdienu gatavošanas tehnoloģija    7
  Secinājumi    11
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Timiāna galvenā vērtība- ēteriskās eļlas. Lapās to ir ap 0.7 - 1.2% . Ēterisko eļlu sastāvdaļa timols ( līdz 50% ) , miecvielas, saponīni, rūgtvielas. Ēteriskajām eļļām galvenā sastāvdaļa ir fenoltimols ( 42% ) , konstatēts arī karvakrols, p - cimols, l - pinēns, v - terpinēns. Svaigas vai žāvētas timiāna lapiņas like pie gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, salātiem, marinādēm. Pievieno gurķu, zivju un gaļas konserviem. Uzlabo pupiņu un zirņu zupu garšu, pievieno pastētēm, aukstajai gaļai. No žāvētām lapiņām gatavo ārstniecības tējas un limonādes, tās izmanto etiķa aromatizēšanai.…

Atlants