Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Kefīra raksturojums, ražošanas tehnoloģija', 1.
  • Referāts 'Kefīra raksturojums, ražošanas tehnoloģija', 2.
  • Referāts 'Kefīra raksturojums, ražošanas tehnoloģija', 3.
  • Referāts 'Kefīra raksturojums, ražošanas tehnoloģija', 4.
  • Referāts 'Kefīra raksturojums, ražošanas tehnoloģija', 5.
  • Referāts 'Kefīra raksturojums, ražošanas tehnoloģija', 6.
  • Referāts 'Kefīra raksturojums, ražošanas tehnoloģija', 7.
  • Referāts 'Kefīra raksturojums, ražošanas tehnoloģija', 8.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Produkta raksturojums (ķīmiskais sastāvs, uzturvērtība)    3
2.  Ražošanas nepieciešamība    4
3.  Produkta ražošanas tehnoloģija    4
4.  Patērētājam pieejamais produkta sortiments tirdzniecības vietās    6
  Izmantotā literatūra    8
Darba fragmentsAizvērt

1.Produkta raksturojums (ķīmiskais sastāvs, uzturvērtība)

Kā vēsta leģenda, kefīra dzimtene ir Kaukāza, tieši Elbrusa kalna ziemeļdaļa. Lai gan paši kaukāzieši šo produktu uzskata par dabas brīnumu, kefīra nosaukums cēlies no turku valodas, kas tulkojuma nozīmē – „bauda”. Kefīra ražošanā piedalās ļoti daudz un dažādi mikroorganismi, kas pirmoreiz izdalīti no sarūguša piena. Labvēlīgie dabas apstākļi, siltā gaisa temperatūra un bagātīgā gaisa mikroflora ir iemesls tam, kāpēc tieši šajā novadā radās kefīrs.
Lai gan kefīrs sen jau bija pazīstams Kaukāza kalnu tautām, Rietumeiropa to iepazina tikai 19.gs. 70. gados. Kefīra ieraugs jeb t.s. kefīra graudi sākotnēji tika pārdoti aptiekā. Taču līdz Pirmajam pasaules karam kefīra patēriņš vēl bija nenozīmīgs. Tā ražošana un lietošana uzturā kļuva plašāka tieši 20.gs. 20. gados, kad kefīra ieraugu sāka ražot Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas labarotorija. 1928. gadā kefīru gatavoja jau 5 pienotavas Rīgā, Cēsīs, Liepājā, Smiltenē un Rīgas piena centrālē.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants