Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Eseja 'Uzturvielas cilvēka organismā', 1.
Darba fragmentsAizvērt

Uzturā jābūt visām tām uzturvielām, kas veido cilvēka organismu un rada enerģiju ik dienas, un tām jābūt noteiktās attiecībās. Neviens produkts atsevišķi nevar apgādāt organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām, tāpēc jālieto dažādi uzturlīdzekļi.
Svarīgākā neorganiskā viela organismā ir ūdens. Tas ir šķīdinātājs, tas piedalās vielu transportēšanā, regulē spiedienu, piedalās termoregulācijā un ķīmiskās reakcijās, ūdens ir gļotu un želejveida vielu sastāva. Tas sastāda aptuveni 2/3 no organisma masas. Ūdens ir visas dzīvības pamatā. Visām mums zināmajām dzīvības formām ir nepieciešams ūdens. Katrs cilvēks gadā patērē 1000l ūdens ar pārtiku un dzērienu veidā.
Organisms satur 15 % olbaltumvielas. Olbaltumvielas ir veidotas no aminoskābēm, kuras savā starpā saistītas ar ķīmiskām saitēm. Cilvēka organismā kuņģa sulas un aizkuņģa fermenti olbaltumvielas šķeļ līdz aminoskābēm, kas no tievajām zarnām uzsūcas asinīs. Organisma šūnās no aminoskābēm tiek veidotas vajadzīgās olbaltumvielas. Bez tam no neizmantotajām aminoskābēm veidojas ogļhidrāti un tauki. Jāatzīmē, ka aminoskābes iedala aizvietojamās un neaizvietojamās aminoskābēs. Neaizvietojamās aminoskābes organisma sintēzes procesu rezultātā nespēj rasties.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants