-
Dzēriena "Coca-Cola" sastāvs, tā ietekme uz organismu un fosfātjonu koncentrācijas noteikšana
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 4 | |
1. | Dzēriena Coca-Cola vēsture | 5 |
2. | Dzēriena Coca-Cola sastāvs un tā ietekme uz cilvēka organismu | 7 |
2.1. | Karbonizēts ūdens | 7 |
2.2. | Ogļhidrāti- cukurs un mākslīgie saldinātāji | 8 |
2.3. | Kofeīns | 8 |
2.4. | Fosforskābe | 10 |
2.5. | Pārtikas piedevas | 11 |
3. | Dzēriena Coca-Cola enerģiskā vērtība | 14 |
4. | Praktiskais darbs- fosfātjonu spektrofotometriska noteikšana dzērienā Coca-Cola | 15 |
4.1. | Spektrofotometrijas pamati | 15 |
4.2. | Fosfātjonu spektrofotometriska noteikšana dzēriena Coca-Cola šķīdumā | 17 |
Secinājumi | 22 | |
Izmantotā literatūra | 24 |
Secinājumi
1. Dzēriens Coca-Cola ir radīts 1886. gada 8. maijā un par tā izgudrotāju tiek uzskatīts Džons Stits Pembertons.
2. 1888. gadā Pembertons pārdeva savas tiesības uz dzēriena ražošanu, un 1892. gadā biznesmenis Ass Griggs Kendler, kurš pārpirka tiesības uz Coca-Cola, nodibināja kompāniju "The Coca-Cola Company", kura nodarbojas ar dzēriena ražošanu līdz pat mūsdienām.
3. Coca-Cola sastāv no karbonizēta ūdens, cukura, kofeīna, fosforskābes, dažām pārtikas piedevām un dabīgām smaržvielām un garšvielām.
4. Karbonizētais ūdens, kas ir dzēriena sastāvā, pats par sevi nekādu kaitējumu cilvēka veselībai nenodara, taču, dzerot to, mūsu asinīs un pēc tam arī šūnās nonāk palielinātā daudzumā CO2, kas lielā daudzumā rosina kuņģa un zarnu trakta sekrēciju, paaugstina kuņģa sulas skābuma līmeni un provocē meteorismu.
5. Coca-Cola satur ļoti lielu daudzumu cukura, kas ne tikai piegādā organismam nevajadzīgas kalorijas un rada lieko svaru, bet arī pastiprina kalcija un citu minerālu zudumus organismā, veicinot artrīta un diabēta rašanos, kā arī asinsspiediena paaugstināšanos.
6. Coca-Cola neatņemama sastāvdaļa ir kofeīns, kas piedod dzērienam rūgteno piegaršu. Kofeīns ir viela, kas pamazām izraisa fizisko un psiholoģisko pieradumu, tādējādi veicinot atkarību no šī dzēriena, tā spēj pat izraisīt nervu sistēmas traucējumus, ja tiek lietota ilgu laiku un lielos daudzumos.
…
Zinātniski pētnieciskais darbs (ZPD) ķīmijā par Coca-Cola. Darbā tiek stāstīts par dzēriena vēsturi, sīki izpētīts tā saturs, sastāvdaļu ietekme uz organismu, kā arī tika veikta praktiskā daļa- fosfātjonu koncentrācijas noteikšana dzērienā ar spektrofotometrijas metodes palīdzību, kas noteica fosfātjonu (fosforskābes) daudzumu Coca-Cola. Darbā izmantoti gan grāmatu, enciklopēdiju, gan interneta resursi.