Vērtējums:
Publicēts: 17.08.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 1.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 2.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 3.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 4.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 5.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 6.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 7.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 8.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 9.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 10.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 11.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 12.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 13.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 14.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 15.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 16.
  • Konspekts 'Spāņu vītinātās gaļas "Jamón Ibérico" gatavošanas tehnoloģijas', 17.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  Vītināšana    4
2.  Fuet desa    5
3.  Paleta de cerdo    6
4.  Čorizo (chorizo) vītināta desa    7
5.  Hamona vēsture    8
6.  hamons “jamón ibérico”    9
7.  hamons “jamón serrano”    10
8.  Hamona griešanas māksla    11
9.  Hamona kvalitātes kritēriji    13
10.  Hamonu “jamón ibérico” gatavošanas tehnoloģijas    14
  SECINĀJUMI    16
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Spānija ir viena Vidusjūras zemēm, un, kā zināms, Vidusjūras reģiona ēšanas tradīcijas ir vienas no veselīgākajām, bet pēc dažiem atzinumiem – pat pašas veselīgākās pasaulē.
Mēs reizēm šaubāmies, vai veselīgs uzturs var būt arī garšīgs, bet spāņiem savā ēdienkartē izdodas apvienot abas šīs labās īpašības, un to mēs varam no viņiem pamācīties. Katrā Spānijas novadā ir savas ēšanas tradīcijas, taču ir vairāki produkti, kuri mūsu uztverē cieši saistīti ar spāņu virtuvi, – vītināts šķiņķis, olīvu eļļa un, protams, sarkanvīns.
Gaļas izstrādājumu gatavošanas tradīciju atšķirības Eiropas valstīs vēsturiski lielā mērā ietekmējis klimats. Silts un sauss klimats ļauj izmantot tādus apstrādes un uzglabāšanas veidus, kas nav iespējami mitrā un vēsā klimatā.
Spāņu virtuves ēdienu kultūrā ievērojama vieta atvēlēta šķiņķim. Ticējums vēsta, ka šķiņķa parādīšanās sapnī nozīmē bagātību un veselību. No cūkgaļas gatavo jamon Iberico jeb Ibērijas šķiņķi un jamon serrano jeb kalnu šķiņķi. Pagatavošanas procesā tāpat kā senos laikos tiek ievērots dabas noteiktais ritms. Gaļu sāla gada aukstajos mēnešos, bet vītina pavasarī un vasarā.
Jamon Iberico ir gatavots no Ibērijas melnās cūkas gurna daļas, turklāt pareiza šī šķiņķa pagatavošana sākas jau ar cūkas barošanu – tās ēdienkarte galvenokārt sastāv no ozolzīlēm un zāles.

Autora komentārsAtvērt
Atlants