-
Medus kā izejvielas produkts
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Kas ir medus | 4 |
2. | Medus rašanās | 5 |
3. | Medus klasifikācija | 6 |
4. | Medus fizikālās īpašības | 7 |
5. | Medus ķīmiskais sastāvs | 9 |
6. | Medus antibakteriālās īpašības | 11 |
7. | Indīgais medus | 12 |
8. | Ziedputekšņi | 13 |
9. | Propoliss | 15 |
10. | Vasks | 17 |
11. | Praktiskā daļa | 18 |
Secinājumi | 20 | |
Izmantotā literatūra | 21 | |
Pielikums | 22 |
Secinājumi
1. Medus ir salda viela, ko bites iegūst no ziedu nektārijiem, izmainot to savos ķermenīšos un ievietojot medus šūnās, kas sastāv daļēji sastāv no bišu līmes, kur tas nogatavojas.
• Medus satur 300 - 350 ķīmisko savienojumu.
• Tajā ir B1; B2; B6;PP,D;C vitamīni.
• Fermenti - amilāze, invertāze, peroksidāze u.c.
• Medum ir pozitīva un ārstējoša ietekme un cilvēka organismu.
• Izmanto - pārtikā, medicīnā, ķīmiskajā rūpniecībā.
• 100g medus enerģētiskā vērtība ir 301,8 kcal.
2. Ziedputekšņi ir ziedaugu vīrišķās dzimumšūnas.
3. Popolisa jeb bišu līmes uzbūve maz atšķiras no parafīna ķīmiskā sastāva.
• Ziedputekšņi satur aptuveni 250 ķīmisko savienojumu.
• Tajā ir B1; B2; B6;PP;D vitamīni.
• Fermenti - amilāze, invertāze, peroksidāze u.c.
• Propolisam ir pozitīva un ārstējoša ietekme un cilvēka organismu.
• Propolisu izmanto medicīnā.
4. Vaski ir dabiskas izcelsmes vai sintētiskas vielas, kuru galvenā sastāvdaļa ir augstāko taukskābju un augstāko vienvērtīgo spirtu esteri, satur arī propolisu.
• Vaskos ir 180 – 230 ķīmisko savienojumu.
• Fermenti - invertāze, peroksidāze u.c.
• Vaska ietekme uz cilvēka veselību nav pētīta.
• Izmanto sveču ražošanā un medicīnā.
…
Medus ir saldākais un ķīmiskajā ziņā komplicētākais dabiskas izcelsmes produkts. Tas pārtikā tiek lietots jau aptuveni 4000 gadu. Medus sastāv no dažādu augu ziedputekšņiem un augu nektāriem, kurus pārstrādā medus bites. Medum piemīt antibakteriālas īpašības. Pārsvarā medus pārtikā tiek izmantots kā saldinātājs. Ražojot medu, bites izstrādā blakusproduktus – propolisu un vasku. Propoliss ir fizikālā ziņā līdzīgs medum, tomēr tas nav ēdams, to visvairāk izmanto medicīnā, kā piemēram, elpošanas orgānu sistēmas ārstēšanai. Savukārt vasks visvairāk tiek izmantots sveču ražošanā. Darba mērķis: noskaidrot biškopības produktu – medus, ziedputekšņu un propolisa – īpašības un to pielietojumu. Darba uzdevumi: 1. noskaidrot, kas ir medus un kā tas rodas; 2. izzināt medus klasifikācijas veidus; 3. noskaidrot medus fizikālās īpašības un ķīmisko sastāvu; 4. izzināt ziedputekšņus un propolisu; 5. labratorijā aplūkot medu, ziedputekšņus un propolisu. Pētījumā laboratorijā skatīti: ziedputekšņi, medus un propoliss.