Vērtējums:
Publicēts: 26.09.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Latviešu nacionālie un tradicionālie ēdieni', 1.
  • Prezentācija 'Latviešu nacionālie un tradicionālie ēdieni', 2.
  • Prezentācija 'Latviešu nacionālie un tradicionālie ēdieni', 3.
  • Prezentācija 'Latviešu nacionālie un tradicionālie ēdieni', 4.
  • Prezentācija 'Latviešu nacionālie un tradicionālie ēdieni', 5.
  • Prezentācija 'Latviešu nacionālie un tradicionālie ēdieni', 6.
Darba fragmentsAizvērt

1.Latviska Jāņu galda ēdieniem, līdzīgi kā ugunij un ūdenim, ir simboliska nozīme, stāsta Daira. Alus simbolizē dzīvību, dzīvības sulas, jo to gatavo no dzīva grauda. Alus ir arī materiālā un garīgā apvienojuma simbols - alus ar gaisīgajām putām. Toties bērniem Jāņos gatavo iesala dzērienu. Daira uzsver, ka latviskos Jāņos nedzer vīnu vai degvīnu, jo vīnogas ir Vidusjūras auglis, bet degvīns ir dedzināts vīns, kas sadedzina dzīvības sulas.
Neiztrūkstošs Jāņu cienasts ir siers, kuru sien apaļu vai ar deviņiem stūrīšiem, kā jau to priekšā pasaka tautas dziesmas. Siers simbolizē pārveidi, augsmi, jo tā pirmsākums ir piens, kas pārveidojas biezā sierā. Tas simbolizē arī pilnību, mātišķību un materiālo pasauli.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants