Vērtējums:
Publicēts: 25.10.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Biezputras', 1.
  • Konspekts 'Biezputras', 2.
  • Konspekts 'Biezputras', 3.
  • Konspekts 'Biezputras', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Putraimu ēdieni uzturu bagātina ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām. Griķu un auzu putraimi salīdzinājumā ar pārējiem putraimiem lielākā daudzumā satur PP un B grupas vitamīnus un nodrošina lielu daļu no cilvēka organismam nepieciešamā minēto vitamīnu daudzuma. Putraimu olbaltumvielas ir nepilnvērtīgas, jo tajās nav nepieciešamo aminoskābju daudzuma. Pasniedzot biezputras ar pienu, šī attiecība uzlabojas un izmantojamība uzturā paaugstinās. Putraimos sastopamas arī fosfora un kalcija savienojumus saturošas minerālvielas.
Pirms ēdienu gatavošanas putraimiem veic pirmapstrādi. Tos pārskata un mazgā uz sieta tekošā ūdenī. Griķu putraimi un auzu pārslas nav jāmazgā. Lai griķu putraimi ātrāk izvārītos, tos maisot, uz pannas var izkarsēt gaiši brūnus.
Rīsu, prosas un grūbu putraimi pienā slikti izvārās, tāpēc tos līdz pusgatavībai vāra ūdenī, tad pēc receptūras pievieno karstu pienu un vāra līdz gatavībai.

Autora komentārsAtvērt
Atlants