Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Maize', 1.
  • Referāts 'Maize', 2.
  • Referāts 'Maize', 3.
  • Referāts 'Maize', 4.
  • Referāts 'Maize', 5.
  • Referāts 'Maize', 6.
  • Referāts 'Maize', 7.
  • Referāts 'Maize', 8.
  • Referāts 'Maize', 9.
  • Referāts 'Maize', 10.
  • Referāts 'Maize', 11.
  • Referāts 'Maize', 12.
  • Referāts 'Maize', 13.
  • Referāts 'Maize', 14.
  • Referāts 'Maize', 15.
  • Referāts 'Maize', 16.
  • Referāts 'Maize', 17.
  • Referāts 'Maize', 18.
  • Referāts 'Maize', 19.
  • Referāts 'Maize', 20.
  • Referāts 'Maize', 21.
  • Referāts 'Maize', 22.
  • Referāts 'Maize', 23.
  • Referāts 'Maize', 24.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads- Maizes vēsture    3
  Maiznieka darbs senajā Romā    3
  Maize senajā Grieķijā    3
  Maize arī karaļiem    4
  Pirmā maizes ceptuve    4
  Viduslaiku cunftes meistars    4
  Rīgas maiznieku prasības    5
  Maiznieku meistaru ierobežojumi    5
  Viduslaiku zeļļi    6
  Maiznieka amats    6
  Seno latviešu maize    7
  Seno latviešu maizes ēšanas tradīcijas    7
  Maize tautas ārstniecībā    8
  Sakāmvārdi    9
  Maiznieka darbs    9
  Maizes cepšana    10
  Prasības pret strādājošo    11
  Maizes vērtība    11
  Maize Latvijas tirgū    12
  Aptauja    14
  Maize jebkurai gaumei    15
  Latvijas maiznīcas    16
  Receptes    17
  Secinājumi un kopsavilkums    20
  Izmantotā literatūra    22
  Pielikums nr.1    23
  Pielikums nr.2    24
  Pielikums nr.3    25
Darba fragmentsAizvērt

Maize ir viens no būtiskākajiem atklājumiem cilvēces pastāvēšanas vēsturē, grūti apstrīdēt vai apgāzt. Cilvēki jau pirms 15 tūkstošiem gadu vākuši un kultivējuši graudzāles, no kurām cēlušies mūsdienās pazīstamie mieži, kvieši, auzas un rudzi. Par vissenāko graudaugu tiek uzskatīta prosa. Akmens laikmeta cilvēki ēduši nepārstrādātus graudus, līdz iemācījušies tos saberzt un sajaukt ar ūdeni. Tā radās pirmie dzirnakmeņi, pirmie milti un maize šķidras putras veidā. Kad cilvēki iemācījās iegūt ūdeni, sadrupinātos graudus pirms sajaukšanas ar ūdeni sāka apcept. Šāda putra jau bija daudz garšīgāka. Pagāja diezgan ilgs laiks, kamēr cilvēki nonāca līdz jaunam atklājumam - plācenīšiem no biezas graudu putras. Šie apdegušie graudu masas gabali maz līdzinājās maizei un nebija īpaši gardi, tomēr aizsāka maizes cepšanas ēru uz zemes. Vēl vairāki gadu tūkstoši bija vajadzīgi, līdz cilvēki iedomājās cept maizi no raudzētas mīklas. Palēnām, tomēr viss noticis īstajā laikā! …

Autora komentārsAtvērt
Atlants