Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Vīna ražošana', 1.
  • Referāts 'Vīna ražošana', 2.
  • Referāts 'Vīna ražošana', 3.
  • Referāts 'Vīna ražošana', 4.
  • Referāts 'Vīna ražošana', 5.
  • Referāts 'Vīna ražošana', 6.
Darba fragmentsAizvērt

1) Bojāts korķis.
Ja ir bojāts pudeles korķis, vīnam ir pelējuma pazīmes. Smaka var atgaināt vecas, netīras zeķes, mirtas avīzes vai mitru pagrabu. Ja korķa bojājums ir neliels, vīns ir zaudējis aromāta svaigumu, dzīvīgumu. Dažkārt vīna kvalitātes izmaiņas ir tik nelielas, ka tās grūti pamanīt. No bojāta korķa vīnā nokļūst viela 2 - 4 - 6 trihloranisols (TCA), kas arī izraisa negatīvās izmaiņas vīna struktūrā un aromātā. TCA ir ārkārtīgi spēcīga viela. Tomēr ir pierādīts, TCA klātbūtne vīnā cilvēka veselību neiespaido.
Bojātu korķi var konstatēt tikai pēc vīna pudeles atvēršanas - paostot korķi un glāzē ielieto vīna paraugu. Daudzi vīnu gatavotāji dara visu iespējamo, lai patērētājam nebūtu jāpiedzīvo sarūgtinājums, atverot vīna pudeli. Korķu kvalitāti pārbauda pirms pudeļu aizkorķēšanas un tos pārklāj ar metalizētu aizsargapvalku.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants