Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:715803
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 24 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2016. - 2020. g.
Darba fragmentsAizvērt

Hormona kortizola cirkulācija cilvēka organismā, tā loma stresa fizioloģijā un psiholoģiskajā izpausmē

Nesenās globālās pandēmijas COVID-19 ietekmē ir būtiski pasliktinājies sabiedrības mentālās labklājības līmenis un pieaudzis vidējais stresa līmenis (Xiong et al., 2020). Šī iemesla dēļ ir palielinājusies sabiedrības interese par stresu un tā ietekmi uz cilvēka organismu, taču ir būtiski izprast un apzināties ne tikai stresa negatīvo psiholoģisko ietekmi, bet arī tā fizioloģiskās darbības principus un to, kā organisma stresa reakcijas ir iespējams izmantot savā labā. Stresa un tā darbības principu izprašana var sniegt nozīmīgu ieskatu cilvēka organisma darbības principos, dodot iespēju laicīgi sagatavoties un izstrādāt mehānismus un stresa pārvarēšanas metodes, kas ļauj cīnīties ar negatīvām stresa reakcijām efektīvā veidā, tādējādi uzlabojot gan savu produktivitāti, gan psiholoģisko un fizisko veselību un labklājību.
Pēc definīcijas stress ir ķermeņa reakcija uz psiholoģiskiem vai fizioloģiskiem stresoriem, kas izjauc iekšējo homeostāzi. Tas ietekmē vairākas organisma sistēmas, tai skaitā imūnsistēmu, endokrīno un nervu sistēmu, aktivizējot “cīnīties vai bēgt” reakciju (Chu et al., 2019). Viens no galvenajiem hormoniem, kas tiek izdalīts, saskaroties ar stresoriem, un iniciē šo “cīnīties vai bēgt” reakciju, ir kortizols, tādējādi nodrošinot, ka visa enerģija tiek veltīta tam, lai pēc iespējas ātrāk un efektīvāk izkļūtu no konkrētās stresa situācijas un atgrieztos pie homeostāzes stāvokļa (Jones & Gwenin, 2021). …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties