Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:963897
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Renesanse bija atdzimšanas laikmets, tajā attīstījās kultūras virziens, kas aizsākās Itālijā jau 14.gs., bet citās Rietumeiropas valstīs – 15. un 16.gs. Renesanses laikmets radīja dzīvi apliecinošu pasaules uzskatu, izcilus reālistiskās mākslas darbus. Renesanses laikmetam raksturīgs tas, ka notika lieli atklājumi daudzās dzīves sfērās, radās interese par senās Grieķijas un Romas mākslu un kultūru. Tā laika ievērojamākie zinātnes un mākslas pārstāvji ir Petrarka, Bokačo, Koperniks, Džordano Bruno, Mikelandželo, Rafaels, Leonardo da Vinči un daudzi citi.
Terminu ‘renesanse’ (it. rinascimento – ‘atdzimšana’) sāka lietot Dž.Vazāri savā darbā, kas tika sarakstīts 1550.gadā “Ievērojamāko gleznotāju, tēlnieku un arhitektu dzīves apraksti”, runājot par 15. – 16.gs. Itālijas tēlotāju mākslu, jo uzskatīja, ka šajā periodā māksla piedzīvoja īpašu uzplaukumu pēc ilga pagrimuma perioda viduslaikos. Tomēr tikai 19.gs. šo terminu sāka attiecināt uz visu 15. – 16.gs. Itālijas kultūru.
Itālijā 15.gs. politiski un ekonomiski varenākās bija sešas valstis: Venēcijas un Florences republikas (tur pie varas ilgu laiku bija Mediči dzimta, 1434. – 1494.g.), Milānas, Ferāras un Savojas hercogistes, kā arī Neapoles karaliste. Taču kultūras ziņā daudz nozīmīgākas bija tieši mazās valstiņas (tādas kā, piemēram, Urbino, Mantuja, Rimini un daudzas citas).
15.gs. vidū Florencē tika nodibināts humānistu pulciņš, ko nosauca par “Platona akadēmiju”. Par akadēmijas vadītāju kļuva viens no tā laikmeta aktīvākajiem humānistiem Marsīlio Fičīno. Platona akadēmijas idejas ietekmēja Itālijas renesanses ievērojamāko gleznotāju, tēlnieku un arhitektu, piemēram, Pjēro della Frančeskas, Botičelli, Mikelandželo un citu mākslinieku jaunradi.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1210252
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties