Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:939817
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pirms 400 gadiem Livonija bija izslavēta kā burvju, raganu un vilkaču zeme. Vācu ģeogrāfs Sebastjans Minsters savā vispopulārākajā darbā ‘’Kosmogrāfija’’ 1550. gadā rakstīja, ka šeit ir daudz burvju un raganu, kas nopratināšanā bieži atzīstoties,ka ticot savai spējai pārvērsties par vilkiem, skraidīt apkārt un darīt ļaunu visiem pretimnācējiem, bet pēc tam atkal pārvērsties par cilvēkiem.
Arī uz Romu aizbēgušais Upsalas katoļu arhibīskaps Olavs Monsons (Magni) darbā „Historia de gentibus Septentrionalibus’’ brīdināja,ka daudzi Livonijas, kā arī Prūsijas un Lietuvas muižnieki un zemnieki īstenībā ir raganas un vilkači, kas Ziemassvētku naktī pulcējoties lielos baros. Vēlo viduslaiku autori nereti centās pierādīt šo nešķīsto spēku pastāvēšanu tieši ar ‘’drošām ziņām no Livonijas un Prūsijas’’. Iespējams, ka šeit zināma nozīme bija antīkā vēsturnieka Hērodota stāstiem par neuru tautas brīnumaino spēju pārvērsties par vilkiem.
Arī ievērojamais latviešu mitologs un folkloras pētnieks profesors Pēteris Šmits saistīja Hērodota minētos neurus ar senajiem baltiem.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties