Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:318658
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Marija Sklodovska.
Marija Sklodovska piedzima 1867. gada 7. novembrī, Varšavā. Marijas vecāki bija sīkmuižnieku pēcnācēji. Tēvs pabeidza Pēterburgas universitāti, bija fizikas un matemātikas skolotājs, māte bija sieviešu skolas direktore. Viņi darīja visu meitas izglītošanai.
Marija Sklodovska mācījās privātskolā un ģimnāzijā. Mācību noteikumi Polijā, kura pēc Vīnes kongresa 1815. gadā nokļuva zem caristiskās Krievijas varas, bija stingri. Varas iestādes sodīja visus tos, kuri cīnījās par nacionālās pašcieņas saglabāšanu un valsts neatkarību. Atmosfēra valsts skolās bija nepanesama. Šie apstākļi noveda Mariju Sklodovsku poļu patriotu rindās: viņa palīdzēja poļu revolucionāriem.

Pjērs Kirī.
Pjērs Kirī piedzima 1859. gada 15. maijā, Parīzē, ārsta ģimenē. Apstākļi neļāva Pjēra tēvam piepildīt viņa sapni- kļūt par zinātnieku. Nelokāmie republikāniskie Pjēra tēva uzskati un pašaizliedzīgs darbs, saistīts ar Parīzes komūnu, deva viņam parasto cilvēku cieņu, bet arī bagāto buržuju pacientu trūkumu.

Pjēra un Marijas Kirī kopīgā dzīve un sasniegumi.
Pat pēc meitas Irēnas piedzimšanas 1897. g. Marija Sklodovska- Kirī turpināja darbu un tā paša gada beigās sāka gatavoties doktora disertācijai urāna staru pētīšanā. Pie šīs tēmas Mariju piesaistīja nesen A. Bekerela izdarītais atklājums, viņš atklāja, ka urāna sāļi izstaro nepazīstamu līdz šim starojumu. Strādājot daudzus gadus mazajā laboratorijā Marija, ar Pjēra aktīvu piedalīšanos, atklāja jaunos elementus poloniju un rādiju. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1164841
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties