Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:671202
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.07.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
1972. gada 14. aprīlī tika izstrādāts Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas darba likumu kodekss, kurš stājās spēkā ar 1972. gada 1. oktobri. Saskaņā ar PSRS Konstitūciju un Latvijas PSR Konstitūciju pilsoņiem darba tiesiskajās attiecībās nodrošināta līdztiesība neatkarīgi no tautības un rases. Arī sievietei Padomju Savienībā piešķirtas vienlīdzīgas tiesības ar vīrieti uz darbu, darba samaksu, atpūtu un sociālo nodrošinājumu. Šajā laikā tika pilnībā un uz visiem laikiem iznīcināta iespēja cilvēkam ekspluatēt cilvēku. Sociālistiskās iekārtas garantētais, no ekspluatācijas brīvais darbs ir galvenais nosacījums īstai personības brīvībai. Sociālistiskajā sabiedrībā jāstrādā visiem darba spējīgajiem sabiedrības locekļiem un visiem pilsoņiem tiek dota iespēja strādāt.
Ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1992.gada 17.marta likumu “Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas Darba likumu kodeksā” tika izdarīti ļoti plaši grozījumi Darba likumu kodeksā, un tie skāra vairāk nekā 200 kodeksa pantu.
Latvijas Darba likumu kodekss sastāv no 18 nodaļām, tai skaitā no vispārīgajiem noteikumiem, beigu noteikumiem un sīkāk izdalītām nodaļām, ar attiecīgajiem pantiem konkrētu aprakstu.
Sava vieta un loma darba attiecību regulēšanā un darbinieku interešu aizsardzībā un aizstāvībā Darba likumu kodeksā paliek arodbiedrībām.
Likuma grozījumu ievaddaļā tika noteikts, ka turpmāk Latvijas PSR darba likumu kodeksu normu kopums nosaucams par Latvijas Darba likumu kodeksu. Tālāk, 1.pantā izdarīti grozījumi terminoloģijā. Darba likumu kodeksā vārdi “strādnieki un kalpotāji” aizstāti ar jēdzienu “darbinieki”. Vārdu kopums “Tautas deputātu padomes” aizstājams ar jēdzienu “pašvaldības”, “kolektīvais līgums” – “darba koplīgums”, “darba disciplīna” – “darba kārtība”, tātad vairāk latviskoti un piemēroti tagadējai situācijai.
Savukārt gozījumi, kas tika izdarīti 1993. gada 6. aprīlī paredz, ka likumā "Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas darba likumu kodeksā", kas stājas spēkā
1993. gada 22. aprīlī un zaudēja spēku 2002. gada 1. jūnijā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1333334
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties