Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:322468
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Auss ir dzirdes un līdzsvara orgāns, kuram izšķir trīs daļas – ārējo, vidējo un iekšējo ausi. Receptori, kas uztver skaņu svārstību kairinājumus un ķermeņa stāvokļa izmaiņas telpā, atrodas iekšējā ausī. Ārējā auss un vidusauss tikai aizvada skaņu svārstības līdz iekšējai ausij.

ĀRĒJĀ AUSS (Auris externa)

Tai izšķir auss gliemežnīcu (auricula) un ārējo auss eju (meatus acusticus externus). Auricula lielākā daļa veidota no elastīga skrimšļa, ko klāj āda, mazāko daļu veido ādas kroka. Gliemežnīcas forma ir individuāli mainīga. Gliemežnīcas mazākā apakšējā daļa ir plakana (lobulus auriculae), brīvā mala augšējās divās trešdaļās ir ieliekta uz iekšu – helix (lociņš), kas sākas virs ārējās auss ejas ar kājiņu (crus helicis) un izbeidzas pie lobulus auriculae ar astīti (cauda helicis). Uz lociņa dažkārt atrodams tuberculum auriculare. Ieliektajā virsmā paralēli lociņam atrodas anthelix (pretlociņš), kura augšējo daļu veido divas crura anthelicis, starp kurām ir fossa triangularis, bet aiz tās laivveida bedrīte (scapha). Meatus acusticus externus priekšpusē ir paugurs – tragus, bet tam pretī – antitragus, kurus vienu no otra atdala ierobs – incisura intertragica.
Ārējās auss ejas ārējo trešdaļu veido skrimslis, bet pārējās 2/3 – kauls (os temporale). Auss ejai ir visvairāk izliekumi. Visu ārējo auss eju sedz āda, kas ir sevišķi bagāta ar dziedzeriem skrimšļainajā daļā, kuri izdala sēru. Pie ārējās auss ieejas ir matiņi. Ārējā eja beidzas ar bungplēvīti (membrāna tympani), kas atdala ārējo ausi no vidusauss dobuma, tai ir ovālas kontūras. Anulus fibrocartilagineus saista bungplēvītes malas lielāko daļu ar sulcus tympanicus, bet pārējo daļu – ar deniņkaula incisura tympanica. Bungplēvītes lielākā daļa ir iestiepta (pars tensa), pārējā daļa ir mazāk iestiepta (pars flaccida). Bungplēvītes ārējās virsmas centrā ir padziļinājums – umbo membranae tympani. Bungplēvīti veido šķiedraini saistaudi ar radiālām un koncentriskām šķiedrām, tās ārējo virsmu klāj plāns ādas segums, bet no iekšpuses sedz gļotāda, kas izklāj arī dzirdes kanālu, rīkli un bungdobumu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties