Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:994524
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

20.gadsimtā atjaunojās liberālisma nozīme, taču tas bija atšķirīgs no tā liberālisma, kas pastāvēja 19.gadsimtā. Viens no galvenajiem 20.gadsimta liberālisma domas aizstāvjiem bija Frīdrihs fon Haijeks. Viņš liberālismu attīstīja ne tikai kā politikas zinātnes sastāvdaļu, bet arī tā ekonomisko pusi. Haijeks nodeva publicēšanai vairākas svarīgas grāmatas, kas bija rakstītas par liberālas sabiedrības pamatiem un to pētīšanu, tai skaitā Individuālisms un Ekonomiskā Kārtība (Individualism and Economic Order), kā arī Likums, Likumdošana un Brīvība (Law, Legislation and Liberty) un Brīvības Konstitūcija (The Constitution of Liberty), kas bija vissarežģītākais Haijeka brīvas sabiedrības principu izklāstījums. Ļoti liela nozīme bija arī viņa polemiskajam darbam Ceļš uz dzimtbūšanu (The Road to Serfdom). Haijeka darbi bija vērsti uz to, lai Rietumu civilizācija būtu pamatota uz liberālisma pamatprincipiem un lai novērstu totalitārisma iespējamību, kā arī lai spētu pārstrukturēties uz jaunu iekārtu no sociālisma ēras, norādot uz tās trūkumiem un intelektuālas nozīmes kļūdām, kas izraisīja praktiskas sekas. Svarīgi bija palielināt sabiedrības izpratni un atbalstu vienīgajiem principiem, kas nodrošinātu brīvas civilizācijas eksistenci.1
Runājot par pašiem liberālisma pamatelementiem, jāatceras, ka galvenokārt liberālisms koncentrējas uz indivīdiem un tiesībām, brīvībām. Liberālisma būtība bija aizsargāt indivīda tiesības un brīvības no citiem indivīdiem, arī no sabiedrības vairākuma. Liberālismā liela nozīme ir demokrātijas principiem, par ko cīnās arī Haijeks.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties