Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:989523
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mākslinieks kopā ar J. Rozentālu, Ā. Alksni un J. Valteru pieder pie otrās latviešu profesionālo mākslinieku paaudzes, kas sevi radoši pieteica 19. gadsimta 90. gados un pievērsās dzimtās dabas un tautas dzīves atspoguļojumam.

1872. gada 3. martā Zaubē Vecjaužu mājās piedzima Vilhelms Kārlis Purvītis. Mākslinieks uzauga kopā ar diviem brāļiem un divām māsām. Mācīties Purvītis sāka Jaunpils draudzes skolā, kur viņš iemācās arī primitīvi zīmēt – pārkopējot jau gatavus darbus. 1886. Purvīšu ģimene pārceļas uz Vitebskas guberņu Kļasticu miestu, kur īrē ūdensdzirnavas. 1887. gadā Vilhelms pabeidz mācības Kļasticu pagastskolā un iestājas Drisas pagasta skolas pēdējā klasē, kur zīmēšanas skolotājs mudina viņu pievērsties mākslai. Pēc skolas pabeigšanas Purvītis strādā gan tēva, gan svešās dzirnavās, līdz beidzot 1890. gada augustā astoņpadsmit gadu vecumā ar 60 rubļiem kabatā dodas uz Pēterburgu.
Kaut arī Purvītim nav vajadzīgo zināšanu viņš iztur lielo konkursu un akadēmijā viņu uzņem kā brīvklausītāju. lai iegūtu diplomu mākslinieks papildus mācās arī ģimnāzijā. Pēterburgas mākslas akadēmijā Vilhelms Purvītis iepazīstas ar Ādamu Alksni, Jani Rozentālu un Jāni Valteru. Tāpat kā citi latviešu jaunieši, kas mācījās Pēterburgā, arī Purvītis piedalījās pulciņā „Rūķis”.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1139227
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties