Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:984480
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sievietes civilās un politiskās tie­sības pēc Otrā pasaules kara rakstu­rīgas ar diviem apstākļiem. Pirmais ir saistīts ar milzīgām atšķirībām sie­viešu tiesiskajā stāvoklī, kāds pastā­vēja Eiropā (piemēram, atšķirības tie­sību jautājumos starp Skandināvijas valstīm, Franciju, Spāniju un Portu­gāli) un sniedzās no vienlīdzības līdz pilnīgam beztiesiskumam. Otrais ir tas, ka 60. gados notika visaptveroša laulības demokratizācija.
Pēckara sociālais klimats, kuru no­teica demokrātisko spēku uzvara par to­talitārismu, nāca sievietēm par labu. Vispārējā cilvēka tiesību deklarācija neaizmirsa minēt vīriešu un sieviešu vien­līdzību (arī laulībā). Daudzās valstīs tika izstrādāta jauna konstitūcija (Francijā -1946. g., Itālijā-1947. g., VFR-1949. g.), kurā šis vienlīdzības princips tika apzi­nāti uzņemts pamattiesībās.
Eiropa pēc fašisma sabrukuma val­dībām nācās atzīt sievietes neierobe­žotās pilsoņa tiesības. Līdz 1945. g. dzimumu vienlīdzība bija izņēmums. Laulība ilgu laiku laupīja sievietei personas tiesības (strādāt ārpus mājas, iegūt īpašumu un to pārvaldīt, tiesī­bas uz aizbildniecību u.c,). Turklāt lie­la atšķirība pastāvēja starp valstīm, kas atradās Code Napoleon ietekmes sfērā, un Comrnon Law zemēm, kur tiesības bija daudz liberālākas.
Relatīvi labāks stāvoklis bija an­glosakšu un skandināvu valstīs, kur, karam beidzoties, jau sen bija rea­lizējies sieviešu emancipācijas pro­cess. Tur revolucionārie procesi bija notikuši jau pirms vairākiem gadu desmitiem un sievietes bija ieguvušas valsts pilsoņa statusu. Turklāt protes-tantiskā ētika šajās valstīs iestājās par indivīda tiesību aizsardzību. An­glijā to papildināja vēl cits apstāklis — tās industriālā revolūcija, kurai bija vajadzīga strādājošo skaita palielinā­šana un kura noteiktos ietvaros atbrī­voja arī sievieti. Skandināvietes bija pirmās, kas ieguva neierobežotas po­litiskās tiesības jau pirms Pirmā pa­saules kara vai tā laikā.
Anglijā jaunā sociālās nodrošināša­nas sistēma, kas balstījās uz "Beveridža ziņojumu" ("Beveridge report", 1942), bija saistīta ar valsts pabalstu izmaksu mātēm pēc otra un nākamo bērnu pie­dzimšanas. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1157338
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties